Μεταναστευτικό: Στις 17:00 το ραντεβού Μητσοτάκη με τους δημάρχους των νησιών του Β. Αιγαίου

567

Στις 17:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ραντεβού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους του Βορείου Αιγαίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό μετά την ένταση σε Χίο και Μυτιλήνη.

Οι εικόνες από τις συγκρούσεις κατοίκων με τα ΜΑΤ προκάλεσαν αίσθηση, και χτύπησαν «καμπανάκι» και στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να συζητά με τους συνεργάτες του και να προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις του.

Κάπως έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και με τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος), τους οποίους και προσκάλεσε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με το ραντεβού να έχει προγραμματιστεί για μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου που συνέρχεται στις 12:00.

Ο περιφερειάρχης ωστόσο έθεσε ο ίδιος εκτός συνάντησης τον εαυτό του μετά την χειρονομία που έκανε on camera και έκανε τον γύρο των ΜΜΕ.

Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη , πάντως, κρίθηκε επιβεβλημένη ενόψει του δεύτερου γύρου έργων που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στα νησιά τις επόμενες μέρες. Ήδη, στη Μυτιλήνη ολοκληρώθηκε η πρώτος κύκλος επιχωματώσεων από σκαπτικά μηχανήματα και έπεται η διαδικασία της περίφραξης του καθορισμού των επιλεγεισών τοποθεσιών.

Στη Χίο, η αντίστοιχη διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα. Προς τούτο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρση κλιμακίων των ΜΑΤ που είχαν μεταβεί στα νησιά, μετά το πέρας του πρώτου κύκλου των εργασιών και μέχρι να ξεκαθαριστεί πώς θα δοθεί συνέχεια στις εργασίες.

Η κυβέρνηση εμμένει στο ότι η συνάντηση με τους αιρετούς των νησιών δεν σηματοδοτεί κάποιου είδους αναδίπλωση από τα σχέδιά της, στο κέντρο των οποίων είναι η κατασκευή νέων κλειστών δομών. Το Μέγαρο Μαξίμου προτίθεται να τους ζητήσει να βρεθούν προ των πυλών των ευθυνών, εξηγώντας τους το κυβερνητικό σχέδιο και την πρόθεση τους να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Πηγή