«Βόμβα» Πάιατ: Ενδεχόμενη απόπειρα εμπλοκής της Ρωσίας στις ελληνικές εκλογές

789

Σοβαρή καταγγελία από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα – Σοβαρή καταγγελία από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος άφησε υπόνοιες για προσπάθεια της Ρωσίας να παρέμβει στις επικείμενες εκλογές της Ελλάδας.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, κατήγγειλε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προσπάθεια υπόσκαψης του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίου. Ο κ. Πάιατ είπε ότι «οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις αυτού του είδους χειραγώγησης των πληροφοριών. Για παράδειγμα τις προσπάθειες της Ρωσίας σχετικά με την ορθόδοξη Εκκλησία, τις προσπάθειες να υποσκάψουν τον ρόλο του Οικουμενικό Πατριάρχη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν μπορεί να πει ότι έχει δει αποδείξεις προσπαθειών ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδος, αφήνοντας ωστόσο υπόνοιες για το ρόλο που προσπαθεί να παίξει το Κρεμλίνο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Όλη η δήλωση του έχει ως εξής: «Όπως είπα, όλες οι ανοιχτές κοινωνίες μας είναι ευάλωτες σε αυτά τα νέα εργαλεία. Το μάθαμε αυτό με τον σκληρό τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις προεδρικές μας εκλογές. Έχουμε δει στοιχεία αυτού του είδους της χειραγώγησης των πληροφοριών στην Ελλάδα. Έχουμε δει τις ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, τις προσπάθειες υπονόμευσης του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. ΔΕΝ μπορώ να σας πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών για να αναμειχθουν στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας αλλά ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης απόψε είναι να ευαισθητοποιήσει, ώστε οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας, ο ελεύθερος Τύπος της Ελλάδας – που είναι όλοι αρκετά ισχυροί – να είστε προσεκτικοί και να είστε σε θέση να απαντήσετε».

Η καταγγελία του είναι ιδιαίτερα σοβαρή αναφορικά με το Πατριαρχείο. Επίσης έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η «δεξαμενή σκέψης» Ατλαντικό Συμβούλιο, της Ουάσινγκτον, προειδοποιούν για επιθέσεις παραπληροφόρησης των ευρωεκλογών και στο στόχαστρό τους φαίνεται ότι είναι και η Ελλάδα.


Πηγή