Αιφνίδια συνάντηση Μέρκελ – Χαφτάρ: Τι συζήτησαν

642

Η καγκελάριος Μέρκελ συνάντησε σήμερα (10/03) αιφνιδίως τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η καγκελάριος τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση της βορειοαφρικανικής χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η κατάπαυση του πυρός και η πρόοδος στην πολιτική διαδικασία σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο Χάφταρ συναντήθηκε επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι τη Δευτέρα. Ο στρατάρχης ελέγχει την ανατολική Λιβύη με τις πολιτοφυλακές του και θέλει να ανατρέψει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη τον Ιανουάριο, όλα τα κράτη που εμπλέκονται στον πόλεμο συμφώνησαν να σταματήσουν να προμηθεύουν τα αντιμαχόμενα μέρη με όπλα. Ο Χάφταρ και η κυβέρνηση της Λιβύης συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός, η οποία δεν έχει τηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής, Γάσαν Σαλάμε, παραιτήθηκε στις αρχές Μαρτίου. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την έναρξη επίθεσης εναντίον της συμμαχίας της πολιτοφυλακής του Χάφταρ, που πολιορκεί την πρωτεύουσα, την Τρίπολη.

Πηγή