Σε συναγερμό η κυβέρνηση: Κοροναϊός και Ερντογάν τα μεγάλα «στοιχήματα»

603

Την Ελλάδα επισκέπτεται σήμερα (12/03) η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επισκεφτούν τον Ελαιώνα και συγκεκριμένα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπου φιλοξενούνται ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Η ελληνική κυβέρνηση, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, καλείται αντιμετωπίσει τις ακραίες πλέον τουρκικές προκλήσεις και για το λόγο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πιθανώς πιο δύσκολο από ό,τι σήμερα.

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και για τις επόμενες έξι ημέρες θα κινητοποιήσει το σύνολο των δυνάμεών της, κάτι που γνωρίζει και η αντιπολίτευση και για αυτό ενώνει τις δυνάμεις της με την κυβέρνηση.

Οι τουρκικές προκλήσεις, κυρίως με την χαμηλή πτήση των τουρκικών μαχητικών, που επιχειρησιακά κρίνεται πιο σημαντική από την τουρκική ακταιωρό που συγκρούστηκε με το σκάφος του Λιμενικού Σώματος στη Κω, δεν θα μείνουν αναπάντητες, στα όρια όμως που η χώρα δεν θα εμφανίζεται προκλητική, ούτε θα δίνει δικαιώματα στους Τούρκους για να αυξήσουν την επιθετικότητά τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας.

Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ τονίζει:

«Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής. Ορίων και λογικής, που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Ερντογάν

Σε νέο παραλήρημα -και μάλιστα μπροστά στις κάμερες- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν δίστασε να συγκρίνει τις εικόνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα -τις οποίες ο ίδιος προκάλεσε με τους πρόσφυγες που έστειλε στα σύνορα- με τις θηριωδίες των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως ο Ερντογάν «συνεχώς προσπαθεί να δυναμιτίζει το κλίμα με τέτοιου είδους δηλώσεις… Καλό είναι να τις αποφεύγει».

Σε ένα κρεσέντο προπαγάνδας ο Τούρκος πρόεδρος πως «ό,τι έκαναν οι ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κάνει τώρα η Ελλάδα στο όνομα της Δύσης, σαν μισθοφόρος της Δύσης, σαν λεγεωνάριος της».

Υποστήριξε επίσης πως στα σύνορα με την Ελλάδα έχουν φτάσει περίπου 150.000 μετανάστες, ενώ για άλλη μία φορά επιτέθηκε κατά πάντων.

«Μίνι» διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει το ανατολίτικο παζάρι με την Ευρώπη για τη διεκδίκηση επιπλέον κονδυλίων για το μεταναστευτικό.

Την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου, συγκαλεί στην Κωνσταντινούπολη, «μίνι» διάσκεψη με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στο τραπέζι είναι πιθανό να κληθεί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Μήνυμα ενότητας από τον Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για ευνόητους προφανώς λόγους, άλλαξε ύφος και αντί για κριτική, όπως έκανε μέχρι τώρα, προς την κυβέρνηση, κινήθηκε ενωτικά:

«Η στάση του Ερντογάν περιγράφεται με μία μόνο λέξη: Θράσος. Καμία πρόκληση δε θα πετύχει το στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να μένει αναπάντητη. Δεν ξέρω αν το κάνει για να προετοιμάσει τη κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας ή απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία».

Στήριξη Σταϊνμάιερ

Την στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα εξέφρασε εκ νέου ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Να συνεχίσετε την στήριξη προς την Ελλάδα υπό τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες που προκάλεσε και προκαλεί η απαράδεκτη στάση της Τουρκίας» του είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Πηγή: CNN.gr