Κορoνοϊός: Έκτακτα μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους – Τι ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος

611

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ποια μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη τύπου μέσω διαδικτύου.

Ειδική άδεια σε όλους τους εργαζομένους που έχουν ειδικές παθήσεις, αλλά και το πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως τόνισε κάθε υπουργείο και υπηρεσία έχει διαμορφώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για όσο χρειαστεί και πρόσθεσε ότι έως τώρα 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν λάβει άδεια ειδικού σκοπού.

Επιπλέον δήμαρχοι και περιφερειάρχες έχουν δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις για προμήθειες για την προστασία από τον κορονοϊό.

Σχετικά με όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα (αρρύθμιστο διαβήτη, καρκίνο, ΧΑΠ κ.α.) ή είναι ανοσοκατασταλμένοι ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε ότι έχει εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και για αυτό το σκοπό έχει δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης ενισχύεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς σε αυτό εντάσσονται οι εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ και των βρεφονηπιακών σταθμών, που δεν λειτουργούν, ώστε να συνδράμουν.

Κατά παρέκκλιση των διατάξεων οι δήμοι μπορούν να προχωρούν σε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναλυτικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Θεοδωρικάκος για τον τομέα ευθύνης του είναι:

  • Διευκόλυνση όλων των εργαζομένων που έχουν παιδιά. Ήδη πάνω από 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν χρήση και κάθε μέρα αυτός ο αριθμός αλλάζει.
  • Ειδική άδεια απουσίας των εργαζομένων, οι οποίοι πάσχουν από βαριές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη ή καρκίνο. Επίσης, αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού για όσους δόθηκε η οδηγία του κατ’ οίκον περιορισμού.
  • Ενεργοποιήθηκε πλατφόρμα με κωδικούς από το Taxis για συμμετοχή σε τηλεδιασκέψεις. Το υπουργείο Ψηφιακής προετοιμάζει τη δυνατότητα λειτουργίας από απόσταση για όλους τους εργαζόμενους στα υπουργεία.
  • Κάθε υπουργείο έχει έτοιμο ένα σχέδιο ανάγκης. Κάθε υπουργείο εφαρμόζει το δικό του πρόγραμμα εργασίας.
  • Προκρίνουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω τηλεφωνικής ή διαδικτυακής επικοινωνίας. Μόνο μετά από ραντεβού θα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί υπηρεσία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ΚΕΠ.

Επίσης:

  • Μετατίθεται για δύο μήνες κάθε προθεσμία προς το δημόσιο.
  • Αδιάλυπτη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών μέσω τηλεδιάσκεψης των οργάνων
  • Στήριξη της αυτοδιοίκησης με έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατ. ευρώ.
  • Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», με πρόσθετες δυνάμεις από εργαζόμενους παιδικών σταθμών ή ΚΑΠΗ που δεν λειτουργούν τώρα, να συνδράμουν στη στήριξη των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Πηγή