Ευρωεκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει τα πρώτα ονόματα

720

Με θέμα την προετοιμασία για τις Ευρωεκλογές συνεδριάζει στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (12/03) η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία της Κουμουνδούρου.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα τεθεί η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος και οι εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Στην Κουμουνδούρου καλούνται να καταρτίσουν ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο με το οποίο να μπορέσει το κόμμα να δώσει αυτή τη δύσκολη μάχη.

Άλλωστε, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά ότι οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που κάνουν ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση:

α) Θα είναι οι πρώτες εκλογές σε εθνικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η αναπόφευκτη φθορά της τετραετούς παραμονής στην κυβέρνηση, η εφαρμοσμένη πολιτική σε οικονομικό επίπεδο, η επίλυση του ονοματολογικού και η σκληρή αντιπολίτευση από τα κόμματα και μερίδα των ΜΜΕ είναι λογικό να επιφέρουν εκλογική μείωση των ποσοστών του κόμματος.

β) Η επιλογή διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας με σταυρό και όχι με λίστα, δυσκολεύει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία θα μπορούσαν με την παρουσία του να αποδώσουν τον χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης, αλλά δεν έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που να τους επιτρέπουν να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε μια διαδικασία που απαιτεί αναγνωρισιμότητα και επαφές σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας.

γ) Πολλά από τα στελέχη του κόμματος των οποίων η παρουσία θα ενίσχυε το ευρωψηφοδέλτιο, εμφανίζονται αρνητικά σε αυτή την προοπτική καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για «πολιτική αποστράτευση».

δ) Δύσκολα μπορεί να πειστεί ένας ψηφοφόρος που δεν ανήκει στον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, να επιλέξει το κυβερνών κόμμα στις κάλπες για την Ευρωβουλή. Οι περισσότεροι από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, είναι αρκετά πιθανό στις ευρωεκλογές να επιλέξουν άλλο κόμμα ή να μην πάνε καθόλου. Αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται και στα δημοσκοπικά ευρήματα και προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο. Με άλλα λόγια, το ταβάνι του κόμματος στις ευρωεκλογές είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των εθνικών εκλογών.

Σήμερα, ωστόσο, αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου.

Σε αυτά, εκτός των Παπαδημούλη, Κούλογλου και Κούνεβα, θα περιλαμβάνονται αυτά των Π. Κουρουμπλή, Άννας Θεοδώρας Παπαδημητρίου Τσάτσου, Σπύρου Δανέλλη και Κώστα Αρβανίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει κλείσει ακόμα τα ονόματα που θα εκπροσωπούν το χώρο της «Γέφυρας», ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και με τον Θ. Θεοχαρόπουλο. Τέλος, στα πρώτα ονόματα που θα ανακοινωθούν, πιθανώς να είναι και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, πρώην υπουργός, ο οποίος θα μπορέσει να ηγηθεί και της ευρωομάδας σε περίπτωση που ο Δημήτρης Παπαδημούλης επιλεχθεί για τη θέση του Επιτρόπου.


Πηγή