Άντονι Μπλίνκεν: Συνάντηση με Μητσοτάκη – Στο τραπέζι ελληνοτουρκικά, ενεργειακά

272

Στο τραπέζι της συζήτησης Μητσοτάκη – Μπλίνκεν αναμένεται να τεθούν – μεταξύ άλλων – οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τα ενεργειακά

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα Δευτέρα (20/2/23) ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, στις 19:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να τεθούν – μεταξύ άλλων – οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τα ενεργειακά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, στην Τουρκία, και σήμερα το πρωί θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την Κυριακή ο Άντονι Μπλίνκεν μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκαν τις σεισμόπληκτες περιοχές και στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατ. δολαρίων, επιπρόσθετης βοήθειας, στους πληγέντες.

Τι θα συζητηθεί με Μπλίνκεν και Μητσοτάκη

Η σημερινή συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού, εκτός από την βοήθεια για τον σεισμό, θα τεθούν επί τάπητος τα δύο καυτά ζητήματα: η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η άρση των ενστάσεων της Τουρκίας για την ένταξη κυρίως της Σουηδίας στη Συμμαχία αλλά και της Φινλανδίας, γεγονός που έχει συνδεθεί μάλιστα άμεσα με την πώληση των F-16 από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν, όπως και επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ πριν από λίγες ημέρες, επαναφέρει επιτακτικά το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι σημερινές συζητήσεις του Αμερικανού αξιωματούχου θα επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα και οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Άγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις της. Αλλά είναι συζητήσιμο αν η τουρκική πλευρά θα μπορεί να επιμείνει στις αντιρρήσεις της με το ίδιο σθένος που είχε ως τώρα.

Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν, πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος.

Αδύναμος παίκτης τώρα στην περιοχή η Τουρκία

Η Τουρκία σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι ο αδύναμος παίκτης στην περιοχή, που χρειάζεται τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να ορθοποδήσει μετά την καταστροφή από τον φονικό σεισμό. Η κατάσταση αυτή, αλλάζει το νόημα της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στις δυο χώρες, όπως εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες.

Τι απαντά η Αθήνα στο κάλεσμα Τσαβούσογλου για τις «ομαλές σχέσεις»

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις πρόσφατες δηλώσεις του στο OPEN, έκανε στροφή για την Ελλάδα, αποκαλώντας «φίλο τον Νίκο Δένδια». Άλλωστε, και ο Τύπος στη γείτονα αποθέωσε την Ελλάδα για τη βοήθεια στον φονικό σεισμό.

Άμεση όμως ήταν το Σάββατο η απάντηση της Αθήνας στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Άγκυρα επιθυμεί την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και την επίλυση… κάποιων διαφορών.

Οι μόνες διαφορές προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ήταν η ξεκάθαρη απάντηση της Αθήνας, μέσω διπλωματικών πηγών, οι οποίες τόνιζαν ότι «κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».


Πηγή