Κώστας Καραμανλής: Η αποχώρηση, τα επόμενα βήματα και το «δυσαναπλήρωτο κενό»

287

Τάραξε τα «πολιτικά νερά» η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή φαίνεται να είχε ληφθεί εδώ και καιρό και αποτελούσε ένα από τα θέματα συζήτησης στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία.

Ο πρώην Πρωθυπουργός έκρινε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του διαδρομή, απόφαση που επισημοποιήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τον πρωινό καφέ, την Δευτέρα.

Ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε ο μακροβιότερος αρχηγός της ΝΔ, με σημαντική επιρροή στο κόμμα και όχι μόνο. Η επιρροή αυτή είναι εμφανής και από την δήλωση στην οποία προέβησαν πέντε πρώην υπουργοί και στελέχη της ΝΔ, οι οποίοι κάνουν λόγο για «δυσαναπλήρωτο κενό» μετά την απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.

«Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μη συμμετάσχει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην παράταξη που υπηρέτησε» αναφέρουν συγκεκριμένα σε δήλωσή τους οι: Κρινιώ Κανελλοπούλου, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ζώης, πρώην υπουργός, Άρης Σπηλιωτοπούλος, πρώην υπουργός και Σάββας Τσιτουρίδης, πρώην υπουργός.

Όπως υπογραμμίζουν στη δήλωσή τους, «ο Κώστας Καραμανλής προσέφερε πολλά. Με αμετακίνητη πίστη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τα δημοκρατικά ιδεώδη, τη διαφύλαξη  των εθνικών συμφερόντων και τον πολιτικό πολιτισμό διεύρυνε σημαντικά την παράταξη του. Με κύρια έκφραση τον μεσαίο πολιτικό χώρο έθεσε το θεμέλιο λίθο ενός ελεύθερου και ανοιχτού πολιτικού χώρου με στόχευση στη σύνεση, το μέτρο και τη συναίνεση. Μια παρακαταθήκη πού πρέπει να είναι σεβαστή από όλους».

Σημειώνουν, επιπλέον, ότι «η παρακαταθήκη αυτή δεν υπηρετείται από τους άτεγκτους κληρονόμους της ιστορικής κομματικής συνέχειας αλλά από πράξεις και πρωτοβουλίες ευθύνης».

«Στο επίκεντρο τους», προσθέτουν οι υπογράφοντες, «πρέπει να βρίσκονται η προσήλωση στον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο του Κέντρου και στη συνεχή έγνοια για τη στήριξη του συνόλου της κοινωνίας που ειδικά τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται. Σε αυτά πίστεψε, για αυτά αγωνίστηκε διαχρονικά ο Κώστας Καραμανλής».

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί πλέον το επόμενο βήμα που θα επιλέξει να κάνει ο Κώστας Καραμανλής, με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στο μέλλον, να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στα δημοσιογραφικά γραφεία. Όσοι γνωρίζουν, ωστόσο, τον πρώην Πρωθυπουργό σημειώνουν με νόημα ότι εκείνος προχωράει ένα βήμα κάθε φορά.

Πηγή