Τραγωδία στα Τέμπη: Οργή στην Κουμουνδούρου από την «ετυμηγορία» Μητσοτάκη για «ανθρώπινο λάθος»

286

Στον ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν το «μαχαίρι» στο «ζωνάρι» για την τραγωδία στα Τέμπη και το «ανθρώπινο λάθος» που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του

Την έντονη ενόχληση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει τα όσα είπε, χθες 1/3, στο μήνυμα του για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να κάνουν λόγο για «ασέβεια» από την πλευρά του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η αποστροφή Μητσοτάκη για «ανθρώπινο λάθος», δεν είναι μια απλή εκτίμηση, αλλά ένα πρώιμο «πόρισμα», μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών μπορεί να έχει για την τραγωδία.

«Ο σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια, όλα θα ειπωθούν στη σωστή ώρα». Με αυτή τη λιτή φράση επέλεξε η Κουμουνδούρου να σχολιάσει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού για την πρωτοφανή φονική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σημάνει «σιωπητήριο» προς τα στελέχη του κόμματος για το θέμα απόδοσης ευθυνών, μπροστά στο θρήνο των γονέων και τις εν εξελίξει επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, λίγο πριν βρεθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου είχε συνάντηση με γονείς θυμάτων και έδωσε αίμα για τους τραυματίες.

Είναι προφανές ότι τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ήθελαν να μπουν στον πειρασμό να απαντήσουν μια ημέρα θρήνου στην «εξοργιστική» -όπως τη χαρακτηρίζουν- δήλωση του πως «η τραγωδία οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος».

Έτσι, στον ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν το «μαχαίρι» στο «ζωνάρι». Ωστόσο, θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια του Πρωθυπουργού να κλείσει άρον άρον η συζήτηση για απόδοση ευθυνών, στη λογική ότι «για όλα φταίει ο σταθμάρχης». Από την προσοχή τους, δεν διέφυγε και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη για την τραγωδία.

Όλα αυτά, προκαλούν ορισμένες απορίες και μία σειρά από αντιφάσεις, λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες δεν θέλησα να ανοίξουν ανήμερα της εθνικής τραγωδίας, όπως:

  • Πρόκειται για «τραγικό ανθρώπινο λάθος» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα οφείλονται στο λάθος του σταθμάρχη ή τελικά φταίει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως με σαφήνεια τόνισε ο πρώην υπουργός κ. Καραμανλής στην επιστολή παραίτησής του;
  • Εάν πρόκειται για «τραγικό ανθρώπινο λάθος» γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε στον παραιτηθέντα κ. Καραμανλή την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» και γιατί ζήτησε τις παραιτήσεις των επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ;
  • Εφόσον ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε ήδη πόρισμα πως πρόκειται για «τραγικό ανθρώπινο λάθος», γιατί ανακοίνωσε στο διάγγελμά του τη σύσταση «υπερκομματικής επιτροπής» που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος; Να διερευνήσει τι;

Η σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου για απόδοση όλων των ευθυνών σε «ανθρώπινο λάθος» εξηγείται, σύμφωνα με επιτελείς της Κουμουνδούρου, από μία σειρά από έγγραφα και καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες εργαζόμενοι προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για επερχόμενο δυστύχημα, λόγω της ανυπαρξίας σηματοδότησης και οι οποίες φέρνουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση το κυβερνητικό επιτελείο. Η τελευταία μάλιστα ήταν μόλις πριν από 20 μέρες.

Αντίστοιχα, εύλογα ερωτήματα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη ανακοινώσει από το απόγευμα της Τρίτης 28/02 πως χθες, Τετάρτη 01/03, στις 12 το μεσημέρι θα επισκεπτόταν το Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος, «φιέστα» η οποία φυσικά ματαιώθηκε από το τραγικό δυστύχημα.


Πηγή