Ο Μητσοτάκης πίσω από τις λέξεις: Το αφήγημα της καθαρής εντολής για αυτοδυναμία και οι… αναπάντητες

226

Αποκρυπτογραφώντας τα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ALPHA γίνεται σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν εγκαταλείπει την στρατηγική της αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη – Άνοιξε νέο μέτωπο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, θέτοντας εκ νέου τους βασικούς πυλώνες με τους οποίους θα πορευθεί στις κάλπες, αλλά και το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα. Εκλογές τον Μάιο, σύγκρουση με το «βαθύ κράτος», σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σταθερές κυβερνήσεις και στόχος σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα ήταν οι τίτλοι της παρέμβασής του, απευθυνόμενος στους πολίτες, το εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο έδωσε με επίσημο τρόπο το έναυσμα για την αντίστροφη μέτρηση, βάζοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια, που διακινούνταν περί εκλογών τον Ιούλιο για να μην ψηφίσει η νεολαία. «Θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος τα νέα δεδομένα, περιγράφοντας την προγραμματική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει εκλογών. Λέγοντας ότι το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου «η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες», προανήγγειλε ευθεία σύγκρουση με το «βαθύ κράτος», βάζοντας στη συζήτηση και το πολύ σοβαρό θέμα συνταγματικής αναθεώρησης. «Είναι στη πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα (…) σε αυτές προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας (…), υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας. Ένα πράγμα στο οποίο θα επιμείνω παρότι έχει λοιδορηθεί πολύ κι έχει δεχτεί κριτική, είναι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε επιτελικό κράτος», τόνισε, δίνοντας το αποτύπωμα των προθέσεών του για ριζικές μεταρρυθμίσεις την επόμενη τετραετία.

Δεν θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας

Βασικός στόχος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει η κατάκτηση της αυτοδυναμίας στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, την οποία ουσιαστικά προανήγγειλε. Επί της ουσίας υπεραμύνθηκε του κεντρικού του επιχειρήματος ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα δεν αποδίδουν. Κι όλα αυτά την ώρα που στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι «η αυτοδυναμία της ΝΔ έχει πάει … περίπατο». Στέλνοντας, ωστόσο, μήνυμα σε όσους ουσιαστικά αντιλαμβάνονται την πρώτη κάλπη ως ευκαιρία ψήφου διαμαρτυρίας ή αποχής –απευθυνόμενος δηλαδή επί της ουσίας σε όσους απομακρύνονται από τη Νέα Δημοκρατία, μετακινούμενοι στην «γκρίζα ζώνη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός.

«Η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα. πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε αποφασιστικές Κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. (…) Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά. Δείχνοντας, μάλιστα, τη δυσκολία στη συνεννόηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως λ.χ. το ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ζήτησε δύο φορές από τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά την εκλογή του, να συναντηθούν, για να εισπράξει την άρνησή του. «Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους».

Σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Οι αιχμές που άφησε συνολικά για την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη να μην θέτει προεκλογικά τους όρους της συγκυβέρνησης έφτασαν μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη και άνοιξαν εκ νέου πόλεμο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε πολύ έντονα και με χαρακτηρισμούς που ήταν στα όρια των “κανόνων” της πολιτικής αντιπαράθεσης με εκφράσεις όπως “αυτοκράτορας” ή “πολιτική μικροψυχία”. Αυτή η ξαφνική και υψηλών τόνων πολιτική ένταση κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν πέρασε απαρατήρητη. Το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να βγάλει κάποια ανακοίνωση και “ανέθεσε” στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να απαντήσει στο Πρωθυπουργό δημοσίως με τη παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ. Μετά από αυτούς τους ακραίους ισχυρισμούς το “πολιτικό μαλλιοτράβηγμα” ήταν μονόδρομος. «Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Μάντζο, ο οποίος αιτιολόγησε την άρνηση του κ. Ανδρουλάκη να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη, μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ότι η πρόσκληση του Πρωθυπουργού απευθύνθηκε δύο φορές στον κ. Ανδρουλάκη όταν εκλέχτηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή 8 μήνες πριν από αυτήν την υπόθεση. Προφανώς, άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Ανδρουλάκης αρνήθηκε δύο φορές τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη», ήταν η απάντηση από την ΝΔ.

Οι… αναπάντητες κλήσεις άναψαν νέες πολιτικές φωτιές και το ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε: «Ουδέποτε υπήρξε επίσημο θεσμικό αίτημα συνάντησης του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος βρίσκονται προφανώς σε βέρτιγκο εξαιτίας της προσωπικής αγωνίας του κ. Μητσοτάκη μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την καρέκλα του. Ο Πρωθυπουργός βάπτισε ως θεσμική πρόσκληση ένα πρόχειρο… «τα λέμε», που αντάλλαξε με τον Νίκο Ανδρουλάκη σε διάδρομο της Βουλής ενώπιον δημοσιογράφων τον Δεκέμβριο του 2021. Εκείνη τη χρονική στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης χαιρετούσε τον Πρωθυπουργό της χώρας του. Όπως όμως έμαθε όλη η Ελλάδα μαζί και εμείς οκτώ μήνες μετά, τότε ο κ. Μητσοτάκης χαιρετούσε εκείνον, που παρακολουθούσε η ΕΥΠ, στην οποία ο ίδιος προΐσταται. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, δεν χαιρετούσε ο Πρωθυπουργός τον Αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος αλλά ο θύτης το θύμα του. Η ανυποληψία και το θράσος τους δεν έχουν όριο», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

Η σύγκριση με τον Τσίπρα

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και, κυρίως, στον ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δημοσιοποιήσουν πριν τις εκλογές τις προθέσεις τους, λέγοντας ότι «αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν (…) αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρουν πριν τις εκλογές».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ουσιαστικά το δίλημμα των εκλογών, επιμένοντας στη σύγκριση με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «σε κάθε εκλογή κρίνεται μια τετραετία (…) βασικός μας αντίπαλος είναι το κόμμα που κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια πριν από εμάς. Εμείς έχουμε μια υποχρέωση να παρουσιάσουμε στους πολίτες την άποψη μας για το που είναι η Ελλάδα σήμερα και που ήταν το ’19. Ότι είμαστε πια πρωταθλητές στην ανάπτυξη από εκεί που ήμασταν ουραγοί, ότι ρίξαμε την ανεργία κατά έξι μονάδες, ότι πήραμε τον κατώτατο μισθό στα 650 € και τον πήγαμε στα 780€. Κάναμε μια σειρά από παρεμβάσεις στο κράτος, γιατί ξέρετε είναι εύκολο πάντα να τα ισοπεδώνουμε όλα».

Σχολιάζοντας τις απώλειες, που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αναμενόμενο δημοσκοπικό χτύπημα», επισημαίνοντας, ωστόσο ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης- το κόμμα εξουσίας και ο Πρωθυπουργός να προηγείται έστω και με πιο μειωμένα νούμερα σε σχέση με το παρελθόν ενός αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν είναι καινούργιος. Έχει υπάρξει Πρωθυπουργός».

Τρεις εβδομάδες μετά το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα, κατ’ αρχάς στους πολίτες, ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν, διαβεβαιώνοντας θα χυθεί άπλετο φως στα αίτια, που οδήγησαν στην τραγωδία, προαναγγέλλοντας παράλληλα επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία Hellenic Train.

Σε εκκρεμότητα φαίνεται ότι βρίσκεται για την κυβέρνηση το θέμα της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή στις επερχόμενες εκλογές. Ο πρωθυπουργός έδωσε τα εύσημα στον πρώην υπουργό μεταφορών για την παραίτησή του, σημειώνοντας, πάντως, ότι το θέμα της παρουσίας του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας θα το συζητήσει μαζί του όταν έρθει η ώρα.


Πηγή