Αντίθετο (και) το πολιτικό Κέντρο στην υιοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

19

Την ώρα που στη ΝΔ γράφουν και σβήνουν ονόματα για το πώς θα ψηφίσουν οι διαφωνούντες βουλευτές στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μια νέα έρευνα της Prorata έρχεται να γκρεμίσει το αφήγημα ότι μόνο η «λαϊκή δεξιά» είναι αντίθετη προς το νομοσχέδιο.

Η νέα έρευνα της Prorata αποκαλύπτει όχι μόνο τις αντιστάσεις που θα αντιμετωπίσει το Μαξίμου στους ίδιους τους κόλπους της συντηρητικής παράταξης για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και σε ολόκληρο τον χώρο του πολιτικού Κέντρου. Η αντίθεση δηλαδή δεν περιορίζεται στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά σε ολόκληρη την εκλογική βάση της «δημοκρατικής παράταξης» που στήριξε δύο τετραετίες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον έκανε κυρίαρχο παίκτη στο χώρο του Κέντρου.

Τη στιγμή που η κεφαλή της Εκκλησίας της Ελλάδας ζητάει ακόμα και δημοψήφισμα για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών μάλλον ενισχύουν τους προβληματισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στην πρόσφατη μεγάλη έρευνα της Prorata για το πολιτικό κέντρο, στην οποία τέθηκαν και ζητήματα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, το 58% διαφωνεί στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα, ενώ μόλις το 35% συμφωνεί.

Το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο και αποτελεί σπαζοκεφαλιά για τους πολιτικούς αναλυτές στην Πειραιώς.

Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, στη συγκεκριμένη έρευνα, είναι ότι ανάμεσα και σε όσους δηλώνουν Κεντρώοι οι περισσότεροι εξακολουθούν να διαφωνούν.

Δηλαδή, η σθεναρή αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλους, δεν περιορίζεται μόνο στα αποκαλούμενα συντηρητικά στρώματα των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, το 52% του πολιτικού Κέντρου διαφωνεί με την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Οι διαφωνούντες στην κοινωνία δεν προέρχονται από ακραία στρώματα του πολιτικού φάσματος όπως ορισμένοι ισχυρίζονται.

Αυτό το εύρημα της Prorata έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές που σχολίασαν την έρευνα της Prorata, η πλειονότητα -σχεδόν οι 6 στους 10- αυτών των ανθρώπων που αυτοχαρακτηρίζονται κεντρώοι ψήφισαν τη ΝΔ στις εκλογές του 2023.

Έτσι, ένα εξαιρετικά μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος που έδωσε τη νίκη στη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, φαίνεται να μην επικροτεί όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ μέχρι τώρα από πλευράς κυβέρνησης, σχετικά με την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Αυτό σημαίνει ότι η ακόμα και η εκλογική δεξαμενή των ψηφοφόρων που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετη στις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις γεγονός που εξηγεί και την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη να αποφεύγει να παίρνει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.

Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο προβληματική για το κυβερνητικό επιτελείο, αν πάμε αμιγώς μέσα στο στρατόπεδο της ΝΔ.

Για του λόγου το αληθές, το 74% των νεοδημοκρατών συμμετεχόντων στην έρευνα της Prorata, δεν θέλουν από ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούνται παιδιά. Ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πάντως, κατά 55%, είναι επίσης αντίθετοι με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα, μάλιστα και με άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση του Open το 64,1% διαφωνεί με την θεσμοθέτηση της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Μάλιστα, λόγω αυτών των ευρημάτων -που δείχνουν ευρεία αντίθεση στην υιοθεσία παιδιών από ομοφιλόφυλους-, σε εκπομπή του ίδιου σταθμού ακούστηκε και η… αντιδημοκρατική γνώμη πως δεν θα πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες δικαίωμα ψήφου!


Πηγή