ΣΥΡΙΖΑ: Τα «μυστικά των Σπετσών» δείχνουν μίνι-«ανασχηματισμό» – Ενόχληση για το «κρυφτό» Κασσελάκη

17

Διορθωτικές κινήσεις σε θέσεις-«κλειδιά» στον κομματικό μηχανισμό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, φαίνεται πως ετοιμάζει ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένους εκ των συμμετεχόντων να αντιλαμβάνονται ότι ο πρόεδρος του κόμματος, εκτός από τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα τους, είχε ως στόχο και να τους «αξιολογήσει».

Όλα δείχνουν πως οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι λίγες και στοχευμένες, με την ηγετική ομάδα να εκτιμάει ότι με αυτό τον τρόπο θα παραχθούν καλύτερα αποτελέσματα στην πολιτική, αλλά και στην καθημερινότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, αυτή η εξέλιξη θα δυσαρεστήσει και ορισμένους, που αισθάνονται πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε υπό κρίση και πως κινδυνεύουν να «καρατομηθούν».

Με τον υπολογιστή στα πόδια

Το σαλόνι της εξοχικής κατοικίας του Στέφανου Κασσελάκη, είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την πολυσυζητημένη «Συνεδρίαση των Σπετσών». Σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθονταν σε μια αναπαυτική πολυθρόνα, δίπλα από τον προτζέκτορα που είχε τοποθετηθεί για τις παρουσιάσεις των βουλευτών.

Οι ίδιοι άνθρωποι, αναφέρουν ότι παρακολούθησε και τις 30 παρουσιάσεις των τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Κρατούσε σημειώσεις, στο λάπτοπ που στήριζε πάνω στα πόδια τους από όλους και έκανε ερωτήσεις, όπου θεωρούσε ότι χρειάζονταν διευκρινήσεις.

Μάλιστα, έδειχνε ότι σε κάποια σημεία δεν ήταν ιδιαιτέρα ικανοποιημένος από την τεκμηρίωση που γίνονταν, ζητώντας, εμμέσως, πλην σαφώς, να εμβαθύνει η δουλειά των αρμοδίων, πριν αυτές οι προτάσεις παρουσιαστούν στους πολίτες.

Αξιολόγηση

Για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ξεκάθαρο ότι εκτός από την παρουσίαση της δράσης για το επόμενο διάστημα, περνούσαν και από την «αξιολόγηση» του Στέφανου Κασσελάκη. Διότι είναι σαφές πως εκτός από το να συσφίξουν τις μεταξύ τους σχέσεις, ήθελε και ο ίδιος να τους γνωρίσει καλύτερα και να δει τον τρόπο που δουλεύουν.

Και αυτό, γιατί στην Κουμουνδούρου έχει καταστεί σαφές πως θα γίνουν άμεσα κάποιες μικρές αλλαγές σε ρόλους κομβικής σημασίας. Μάλιστα, στο Συνέδριο και μετά από αυτό, αυτές θα ενταθούν, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι σε πέντε μήνες από σήμερα, ελάχιστα πράγματα θα θυμίζουν τη δημόσια εικόνα του κόμματος των πρώτων μηνών της ηγεσίας Κασσελάκη. Και αυτό προκαλεί, ήδη, αρκετές ανησυχίες…

Αυτοκριτική

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι δεν ούτε αλάνθαστος είναι, ούτε ο «λαμπρός καθοδηγητής» που θα τα καταφέρει όλα μόνος του. Μάλιστα, φέρεται να είπε στους βουλευτές του ότι μπορούν και πρέπει να του το επισημαίνουν όταν κάνει λάθη και έτσι να υπάρχει εντονότερη διαβούλευση πριν ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.

Αν, μάλιστα, ισχύουν οι πληροφορίες ότι αυτή η φράση ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι έκανε αυστηρή αυτοκριτική για την υπόθεση της κομματικής πειθαρχίας που σκόπευε να επιβάλει στη συγκεκριμένη ψηφοφορία – και η οποία δείχνει να μην ισχύει.

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ προκαλούν αναταράξεις

Σε γενικές γραμμές, όλα τα στελέχη που συμμετείχαν στη «Συνεδρίαση των Σπετσών», μιλούν για μια πολύ καλή διαδικασία που θα βοηθήσει στην παραγωγή πολιτικής από το κόμμα, ενόψει των ευρωεκλογών.

Πάντως, δεν έλειψαν και οι εντάσεις, ανάμεσα στους βουλευτές. Κυρίως, στη συζήτηση για την Παιδεία και για τα κυβερνητικά σχέδια για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η Αθηνά Λινού, παρότι έχει παραιτηθεί από αρμόδια τομεάρχης, έκανε την εισήγηση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κάποια στιγμή, μίλησε για τις παθογένειες του συστήματος, κάνοντας αναφορά στα πάρε δώσε που θεωρεί ότι είχαν αρκετές πρυτανικές αρχές, με τη φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Και τότε, ο Πέτρος Παππάς -που έχει δηλώσει πολλές φορές ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ- φέρεται να γενίκευσε τέτοιες συμπεριφορές, προκαλώντας την αντίδραση του -πάντα ήπιου και ψύχραιμού- πατρινού συναδέλφου του, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, αλλά και του Γιώργου Βασιλειάδη.

Ενόχληση για το «κρυφτούλι»

Πάντως, η σύσκεψη των Σπετσών εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο. «Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανάγκη για ρεπορτάζ κοσμικών στηλών. Το λέω, γιατί το τελευταίο διάστημα η δράση του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο απασχολεί τις κοσμικές στήλες παρά την επικαιρότητα. Νομίζω ότι επιτέλους πρέπει να μπει μια ατζέντα πολιτική», σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Σπίρτζης.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός πήρε θέση και για το «κρυφτό» που έπαιξε ο Στέφανος Κασσελάκης με τις κάμερες των δελτίων ειδήσεων. «Δεν έπρεπε να γίνει στις Σπέτσες για να μην έχουμε αυτήν την εικόνα. Αν θέλαμε να μην έχουμε τέτοιου είδους παλινωδίες μπορούσε να γίνει σε μια περιοχή που θα είχε μια πολιτική σημειολογία. Κακώς κρύφτηκαν για την ταβέρνα και τα υπόλοιπα».

Εκτός από τον Χρήστο Σπίρτζη, που μίλησε ανοιχτά, υπήρχαν και αρκετοί βουλευτές που θεώρησαν αχρείαστη την προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να μην υπάρξει κανένα δικό του πλάνο από τις Σπέτσες. Ειδικά, από τη στιγμή που οι ίδιοι εκτέθηκαν πολλαπλώς στον τηλεοπτικό φακό, ακόμα και στις άβολες στιγμές που κουβαλούσαν τις βαλίτσες τους ή επιβιβάζονταν στο βαν που είχε νοικιάσει για τη μεταφορά τους, από και προς το σπίτι του.


Πηγή