Αλέξης Γεωργούλης: Παίρνει στα χέρια του τη δικογραφία – Όλα τα βήματα μέχρι το δικαστήριο

143

Στα χέρια τους παίρνουν σήμερα Πέμπτη (20/4) τη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι βέλγικες Αρχές μετά την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη. Η πρώτη κίνηση της πλευράς του ευρωβουλευτή με το αίτημα για «ακρόαση» από τις βέλγικες αρχές

Στα χέρια τους παίρνουν οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη τη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι βέλγικες Αρχές με βάση την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου για βιασμό και ξυλοδαρμό από τον ευρωβουλευτή αλλά και την έρευνά τους, η οποία άλλωστε κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε την Τετάρτη το Star, ο Αλέξης Γεωργούλης όχι μόνο θα βρεθεί άμεσα στις Βρυξέλλες ώστε να συναντήσει τους δικηγόρους τους και να συζητήσει μαζί τους, αλλά έχει ήδη ζητήσει ακρόαση από τις βέλγικες Αρχές για το θέμα του.

Το ότι το ζήτησε δεν σημαίνει βέβαια και πως θα συμβεί, καθώς και στην περίπτωση του Qatar Gate, ο Μαρκ Ταραμπέλα είχε ζητήσει το ίδιο, με τον εισαγγελέα όμως να αρνείται. Άλλωστε ο ίδιος είναι αρμόδιος για το πότε θα συναντήσει τους κατηγορούμενους και όχι οι τελευταίοι.

Νομικοί κύκλοι πάντως εκτιμούσαν πως με την κίνησή του αυτή, ο ευρωβουλευτής θέλει να δείξει την προθυμία του να συνεργαστεί με τις Αρχές για την εκκαθάριση της υπόθεσης και να τύχει ως εκ τούτου ευνοϊκότερης μεταχείρισης στην πορεία.

Πότε θα δικαστεί;

Η υπόθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή ίσως χρειαστεί μήνες για να φτάσει στα δικαστήρια. Αυτό καθώς η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να επεξεργαστεί την υπόθεση, καθώς δεν έχει λάβει ακόμα ούτε τη δικογραφία.

Το θέμα μπορεί να συζητηθεί ακόμα και στη συνεδρίαση της 30ης Μαΐου αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη συνεδρίαση. Θα πρέπει έπειτα να οριστεί ειδικός σύμβουλος που θα ενημερωθεί για τη δικογραφία και μετά θα κάνει την εισήγησή του για την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Ακόμα και τότε όμως η επιτροπή είναι πολύ πιθανό να ζητήσει διευκρινίσεις για σημεία της δικογραφίας και η άρση της ασυλίας να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.

Όταν η υπόθεση περάσει το στάδιο της Επιτροπής θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση για την άρση της ασυλίας.

Τι θα συμβεί μετά την άρση της ασυλίας

Αν τώρα η ασυλία του Αλέξη Γεωργούλη πράγματι αρθεί, ο ευρωβουλευτής θα λάβει μια επιστολή κλήσης για κατάθεση ώστε να δώσει εξηγήσεις στην Αστυνομία του Βελγίου. Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει στη συνέχεια για την προφυλάκιση ή μη, αν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ είναι πολύ πιθανό εξαιτίας του γεγονότος πως έχουν περάσει τρια χρόνια από την καταγγελία να αφεθεί ελεύθερος και μάλιστα χωρίς περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη του.

Η ενδεχόμενη ποινή

Όταν τώρα τελειώσουν όλα τα προηγούμενα στάδια και ο Αλέξης Γεωργούλης οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζει για τις κατηγορίες βιασμού και ξυλοδαρμο ποινή κάθειρξης 10 ετών στο Βέλγιο.


Πηγή