Οι… πέντε Ελλάδες του Μητσοτάκη, οι μισθοί των 1.500 ευρώ και οι συντάξεις

129

Εκλογές 2023: Μισθοί, συντάξεις και αφορολόγητο είναι οι βασικές κατευθύνσεις που προτάσσει ο αρχηγός της ΝΔ για την επόμενη τετραετία – Όλο το πρόγραμμα της ΝΔ αναλυτικά

Οι αυξήσεις στους μισθούς και η περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών βρίσκονται στην αιχμή του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, το οποίο παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό στον «Ελληνικό Κόσμο». Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «έχουμε το know how να κάνουμε την Ελλάδα χώρα προκοπής, δώστε μας την ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε βάλει τα θεμέλια και οικοδομούμε την ισχυρή Ελλάδα, αλλά το «σπίτι» αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Στην επόμενη 4ετία η Ελλάδα θα έχει γίνει μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα. Η δυνατότητα το να έχει κάποιος τις ίδιες ευκαιρίες να προκόψει. Μια Ελλάδα πράσινη για να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που έρχονται, καθώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Για αυτήν την Ελλάδα θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι με ένα επιτελείο δοκιμασμένο. Δώστε μας την ευκαιρία να πάμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός

Στην παρουσίαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποτύπωσε το σχέδιο της κυβερνητικής παράταξης για την περίοδο 2023-2027, έκανε λόγο για…πέντε Ελλάδες. Στην πρώτη ενότητα, που αποκαλείται «παραγωγική Ελλάδα», έβαλε τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, τις αυξήσεις των μισθών, την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Στη δεύτερη ενότητα, που αποκαλείται «κοινωνική Ελλάδα», κυριαρχεί η ατζέντα που σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών, σε κρίσιμα μέτωπα, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία. Στην τρίτη ενότητα κυριαρχεί η ατζέντα της «ψηφιακής και πράσινης» Ελλάδας. Στην τέταρτη ενότητα, που αποκαλείται «Δίκαιη Ελλάδα», κυριαρχούν τα θέματα της προσβασιμότητας, των δικαιωμάτων, της Δικαιοσύνης και του Κράτους. Και στην πέμπτη ενότητα, που αποκαλείται «ισχυρή Ελλάδα», πρωταγωνιστούν τα θέματα της Άμυνας και της ενίσχυσης της θέσης της χώρας μας σε γεωπολιτικό επίπεδο. «Η Ελλάδα που παράγει και μας αντιπροσωπεύει. Η ανάπτυξη είναι θεμέλιο της πολιτικής μας. Κάντε τη σύγκριση για το πού ήμασταν πριν. Αυτό το αναπτυξιακό άλμα που πετύχαμε μας επέτρεψε να στηρίξουμε την κοινωνία και δεν έθεσε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας σταθερότητα» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Ανάμεσα στις εξαγγελίες που κυριάρχησαν και σχετίζονται με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία βρίσκονται:

-Η αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500€ από 1.170 ευρώ) και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.

-Η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η αναμόρφωση του μισθολογίου τους από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

-Η οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες.

-Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

-Η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

-Η αύξηση των συντάξεων από 3% έως 4% από την 1η Ιανουαρίου 2024.

-Η σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το 2027.

-Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

-Η αύξηση σε εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς με έμφαση στους νεοδιόριστους και στελέχη με αυξημένες αρμοδιότητες.

-Η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, η δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής και η δημιουργία 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης.

-Η διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και η επέκταση του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

-Η ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κράτους στο gov.gr.

-Η αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων.

-Το νέο Πυροσβεστικό Σώμα, με πρόσληψη 500 νέων στελεχών, προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιά και 5+2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.

«Παραγωγική Ελλάδα»

«Έχουμε βάλει τα θεμέλια και οικοδομούμε την ισχυρή Ελλάδα, αλλά το «σπίτι» αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Στην επόμενη 4ετία η Ελλάδα θα έχει γίνει μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα. Η δυνατότητα το να έχει κάποιος τις ίδιες ευκαιρίες να προκόψει. Μια Ελλάδα πράσινη για να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που έρχονται, καθώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Για αυτήν την Ελλάδα θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι με ένα επιτελείο δοκιμασμένο. Δώστε μας την ευκαιρία να πάμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.

-Μείωση δημόσιου χρέους στο 140% – Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

-Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.

-Δωδεκάμηνη τουριστική περίοδος.

-Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500€ από 1.170 €) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 €.

-Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.

-Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1/1/2024.

-Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις – αυστηροί ψηφιακοί έλεγχοι παντού.

-Σταδιακή μείωση 20% τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το 2027.

-Οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και αύξηση τους κατά 60.000 έως το 2027.

-Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.

-Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους.

-Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.

-2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.

«Κοινωνική Ελλάδα»

-Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους.

-Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης

-Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα.

-Διεύρυνση ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

-150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.

-Αύξηση μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση σε νεοδιόριστους.

-Ανέγερση φοιτητικών εστιών για στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

-Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη-Αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων και Αττικού Μετρό.

-Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.

-1,8 δις ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου».

-Αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» – συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30 – θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

«Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα»

-Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κράτους στο gov.gr.

-Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet.

-Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.

-Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταϊκά στέγης».

-Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ δένδρα.

-Πρόγραμμα GR-ECO islands.

«Δίκαιη Ελλάδα»

-Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.

-Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16).

-Αύξηση κατά 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων.

-Επέκταση υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός.

-Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών.

-Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

«Ισχυρή Ελλάδα»

-Επέκταση του φράκτη στον Έβρο στο σύνολο (140 χλμ).

-Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ-Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.

-Νέο Πυροσβεστικό Σώμα – Πρόσληψη 500 νέων στελεχών – Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιά και 5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.

-Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισεκ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή