Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη: Στόχος ο τουρισμός και οι θέσεις εργασίας στην Εύβοια

92

Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, εξηγεί πώς η Εύβοια μπορεί να γίνει ελκυστικός και ανταγωνιστικός διεθνής τουριστικός προορισμός

Ο ελληνικός τουρισμός έχει αρχίσει να αποκτά ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά υπερδύναμης στη διεθνή τουριστική αγορά. Η προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά και η συνεχής ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα, αποτέλεσε κατά την προηγούμενη τετραετία βασικό στόχο του αναπτυξιακού προγραμματισμού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Άλλωστε, ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει την ισχυρότερη παρουσία στο Enterprise Greece, τον αρμόδιο εθνικό φορέα, που προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό, καθώς έχουν εγκριθεί συνολικά 26 στρατηγικές επενδύσεις με προϋπολογισμό άνω των 4,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Οι συνέργειες και συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας παγκοσμίως. Ήδη με το Καθεστώς Ενίσχυσης «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο επενδυτικό μοντέλο που θα καταστήσει τη χώρα μας ανταγωνιστική στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Σε αυτήν τη δυναμική αναπτυξιακή προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα μπορούσε η Εύβοια παρά να αποτελέσει ελκυστικό και ανταγωνιστικό διεθνή τουριστικό προορισμό και συνακόλουθα θέλγητρο για να ληφθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη

Μάλιστα, ως Ευβοιώτισσα υποψήφια βουλευτής αυτή είναι η βασική μου προτεραιότητα και δεσμεύομαι η φιλοδοξία μου αυτή για την εδραίωση και την ισχυροποίηση της Εύβοιας να γίνει πράξη, ενισχύοντας την εικόνα της, αφενός ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς, αφετέρου ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Και τούτο, διότι η γενέτειρά μου κατέχει με διαφορά την πλέον προνομιακή γεωγραφική θέση. Εάν και νησί, και δη το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας και το τρίτο της ανατολικής Μεσογείου, συνδέεται με δύο γέφυρες με τη Στερεά Ελλάδα. Λόγω δε της εγγύτητάς της με την πρωτεύουσα και, ως εκ τούτου, της εύκολης πρόσβασης από τον κεντρικό αερολιμένα Αθηνών, που διαθέτει συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο απευθείας πτήσεων από σημαντικές πόλεις του εξωτερικού, η Εύβοια καθίσταται ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους, διότι θα μπορούν να δουλεύουν από οπουδήποτε με καθεστώς τηλεργασίας, καθώς και για τους non-dom (εκ του «non-domiciled»), δηλαδή τους «μη διαμένοντες κατοίκους» και τους digital nomads, δηλαδή τους «ψηφιακούς νομάδες», τα νέα φορολογικά καθεστώτα που εισήγαγε ο Έλληνας νομοθέτης, καθιστώντας την Ελλάδα σύγχρονη, αλλά και ανταγωνιστική στην προσπάθεια προσέλκυσης προσώπων και κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Η Εύβοια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά νησιά, με μακραίωνη ιστορία, πλούσια πολιτισμική κληρονομιά και φυσική ομορφιά, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα, μαγευτικά αλπικά τοπία, οροσειρές, πευκοδάση, καταρράκτες, φυσικές πηγές, φαράγγια, αρχαιολογικά μνημεία, μεσαιωνικά κάστρα, πλούσια βλάστηση, συνθέτει εικόνες αρμονίας και γαλήνης, σαγηνεύοντας κάθε επισκέπτη της.

Εκτός όμως από την γεωγραφική ποικιλομορφία της, η Εύβοια προσφέρει ποικίλες και ελκυστικές προτάσεις για θεματικό τουρισμό όλο τον χρόνο, συνδυάζοντας όλα τα είδη τουριστικών αποδράσεων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι φημίζεται για τον ιατρικό τουρισμό με τα ξακουστά ιαματικά λουτρά της Αιδηψού, τον αγροτουρισμό, τον θαλάσσιο, καθώς και τον αθλητικό τουρισμό.

Όλα αυτά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Εύβοιας, είναι βέβαιο ότι μπορούν να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο ερέθισμα και η συντονισμένη επικοινωνιακή προβολή της εικόνας της Εύβοιας στο εξωτερικό. Αυτό δεσμεύομαι να πράξω εάν εκλεγώ με κύρια αποστολή τη χάραξη τουριστικής πολιτικής για την ανάπτυξης της Περιφέρειας της Εύβοιας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σύγχρονος συντονισμός δράσεων, με σκοπό την υποβοήθηση της τουριστικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού ενός εκ των μεγαλυτέρων νήσων της χώρας, του τόπου μας.

Η εκπροσώπηση της Εύβοιας στους διεθνείς οργανισμούς και στις διακρατικές σχέσεις, που αφορούν τον τουρισμό, η σύναψη διεθνών συμβάσεων, που αναφέρονται στον τουριστικό τομέα και διμερών συμφωνιών τουριστικής συνεργασίας αποτελεί βασική μου στόχευση. Όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν αποκλειστικά μέσω στοχευμένων επενδύσεων στις ξενοδοχειακές υποδομές, τις εγκαταστάσεις και τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Η Εύβοια μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά την εικόνα της τόσο στην Δυτική Ευρώπη, όσο και σε αναδυόμενες αγορές. Κυρίως, όμως, λόγω της εγγύτητας της στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στην περιοχή της Τανάγρας, μπορεί, επιτέλους, να απευθυνθεί, αλλά και να προσεγγίσει ισχυρούς επενδυτές, όπως για παράδειγμα επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με Άραβες επενδυτές είχα την τιμή να συναντηθώ στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου τιμώμενη χώρα ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στους οποίους ανέδειξα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Εύβοιας, τόσο στα μαγευτικά της φυσικά τοπία, όσο και στις επενδυτικές ευκαιρίες που απλόχερα προσφέρει. Εξάλλου, η δυναμική παρουσία των ΗΑΕ στη ΔΕΘ απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις και συνέργειες με την Ελλάδα. Μάλιστα, λόγω της Συμφωνίας για την εκπαίδευση μηχανικών αεροσκαφών από τα ΗΑΕ στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, στην οποία είμαι νομικός σύμβουλος, η ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών, για να υποστηριχθεί ο τουρισμός, δεν συνιστά μόνο πρόκληση, αλλά πλέον ένα συγκεκριμένο στόχο που μπορεί να λάβει σάρκα και οστά, για τον οποίο δεσμεύομαι να αγωνιστώ.

Ήδη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά έχει θέσει γερά θεμέλια προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο με το στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, με συνολικές κρατικές επενδύσεις 700 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2021, όσο και με την υλοποίηση κορυφαίων υποδομών, μεταρρυθμίσεων και θεσμικών παρεμβάσεων, όπως ο νέος οδικός άξονας Ψαχνών – Στροφιλιάς, Στροφιλιάς– Ιστιαίας, ο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ» του Νέου Δάσους, η αναβάθμιση και η επαναλειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου της Αιδηψού, η έγκριση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

Στόχος της κυβέρνησης, αλλά και προσωπική μου δέσμευση, είναι η προσέλκυση και υποστήριξη τουριστικών επενδύσεων, αλλά κυρίως η αύξηση του ποσοστού τουριστών υψηλού εισοδήματος. Και τούτο, διότι οι «πολυτελείς» επισκέπτες παράγουν ουσιαστικά το 22% του συνόλου των εσόδων του ευρωπαϊκού τουρισμού και ξοδεύουν κατά μέσο όρο 8 φορές περισσότερα σε σύγκριση με τον μέσο τουρίστα, ενώ η βιομηχανία του τουρισμού πολυτελείας απασχολεί τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο προσωπικό.

Παράλληλα, η βελτίωση του υφιστάμενου τουριστικού δυναμικού με εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας. Κυρίως όμως, ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για στοχοπροσήλωση είναι βελτίωση τω υποδομών, κυρίως υποδομών μεταφορών και η ανάγκη δημιουργία νέου σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου, που θα λειτουργήσουν όχι μόνο προς όφελος του τουρισμού, αλλά και της ζωής των κατοίκων. Επιπλέον, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας, αποτελεί βασική προϋπόθεση των στόχων μας.

Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ήδη υποστηρίζεται από σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και από τις Περιφερειακές Αρχές και τους Δήμους και θεωρείται ένας από τους πιο στρατηγικούς μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν ένα αυστηρά δομημένο πρόγραμμα: δημιουργία νέων, στοχευμένων τουριστικών προϊόντων, εστιασμένα σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, με κύριο άξονα την τοπική κουλτούρα και τις φυσικές ομορφιές. Άλλωστε, ο τόπος μας και γενέτειρά μου συνδυάζει αρμονικά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να εδραιώσουν την θέση της στην αγορά του τουρισμού ως τον πλέον δημοφιλή προορισμό!

Εμείς οι Ευβοιώτες, με αγάπη και όραμα για τον τόπο μας, οφείλουμε να πράξουμε όλα εκείνα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς μας, που απαιτούνται για να εδραιώσουν την θέση της Εύβοιας στην αγορά: επενδύσεις και εμβληματικά έργα που θα αποτελέσουν διαχρονικά σημείο αναφοράς για όλη την Εύβοια. Δεν θέλουμε η Εύβοια να εξαρτάται από μία και μόνο δραστηριότητα, αλλά μία πολύπλευρη ανάπτυξη, με σεβασμό σε αξίες όπως η βιωσιμότητα, η αειφορία, η περιβαλλοντική προστασία και η ποιότητα, γιατί μπορούμε και θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο!

Είμαι πεπεισμένη ότι στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα εμπιστευτούν ξανά τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις έγιναν πράξεις. Μόνο λαμβάνοντας ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, θα εξακολουθήσουμε να προάγουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες, με συνέπεια και συνέχεια έργων και πράξεων. Οραματίζομαι να κάνουμε τον απολογισμό των πεπραγμένων μας μετά την πάροδο της τετραετίας, και να είμαστε υπερήφανοι για αυτό το οποίο θα πετύχουμε, το οποίο δεν είναι άλλο, παρά ένα βήμα προς το μέλλον!


Πηγή