Τραγωδία στην Πύλο: Ο Τσίπρας τα είπε στον Τουρνά, για να τα ακούσει ο Μητσοτάκης

44

Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο ένας αρχηγός κόμματος, και ειδικά ενός εκ των δύο πυλώνων του πολιτικού συστήματος, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, να έρχεται σε δημόσια αντιπαράθεση με έναν υπουργό, σε μια ενημέρωση.

Εξηγήσεις για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος από τα όσα άκουσε από τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, που όμως στην πραγματικότητα εκπροσωπούσε την προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν και ο βασικός στόχος των όσων είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο ένας αρχηγός κόμματος, και ειδικά ενός εκ των δύο πυλώνων του πολιτικού συστήματος, να έρχεται σε δημόσια αντιπαράθεση με έναν υπουργό, σε μια ενημέρωση. Πόσο δε μάλλον, όταν πρόκειται για υπηρεσιακό υπουργό. Αυτό, όμως, που συνέβη, χθες, στην Καλαμάτα, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Τουρνά, είχε έναν «αέρα» διαφορετικό από αυτόν που έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες.

Ο πτέραρχος ε.α. δεν είναι ένα πρόσωπο που επιλέχθηκε για να φέρει εις πέρας μια αποστολή ενός μήνα. Ενώνει, επί της ουσίας, την υπηρεσιακή κυβέρνηση με εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ήταν υφυπουργός της, με πολιτικό του προϊστάμενο τον Χρήστο Στυλιανίδη.

Τα όσα είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το τραγικό ναυάγιο ήταν λίγο πολύ προδιαγεγραμμένο επειδή το πλοίο ήταν υπεφορτωμένο, προκάλεσε την οργή του Αλέξη Τσίπρα, που δεν τα δέχθηκε ούτε καν ως υπόθεση εργασίας. Τουλάχιστον, με τον τρόπο που τα έθεσε ο υπουργός, καθώς τα εξέλαβε ως εντελώς επιφανειακά.

Παράλληλα, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας εξέλαβε τα όσα άκουσε σαν να ειπώθηκαν από το στόμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επομένως και η απάντηση ήταν ακριβώς λες και απευθύνονταν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σαν να ήθελε να τα πει στον αρχηγό της.

Με αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε δύο πράγματα. Αρχικά, ότι σε καμία περίπτωση δεν χρεώνει πιθανά επιχειρησιακά λάθη στους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικού σώματος. «Δεν θέλω να επιρρίψω καμία ευθύνη στους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικού. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Ίσα ίσα είναι αυτοί που σώσανε ανθρώπους, που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, που είναι εδώ νύχτα και μέρα», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, όμως, έδειξε ότι ακόμα και αν στο μέλλον αποδειχθεί ότι υπήρξαν λάθη στις και παραλήψεις στην όλη επιχείρηση, ότι την πολιτική ευθύνη δεν τη φέρει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά η προηγούμενη, καθώς ο δικός της άνθρωπος κλήθηκε να διαχειριστεί την υπόθεση, πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές που εκείνη είχε δώσει.


Πηγή