Με «σφραγίδα» Τσίπρα ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ

46

Μια μακρά περίοδο ανασύνταξης που έχει ως ορίζοντα το καλοκαίρι του 2024, ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι αυτός που θα «σφραγίσει» το αύριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην προσπάθεια που αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα κιόλας.

Τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα δεν σοκαρίστηκαν από το χθεσινό αποτέλεσμα. Η μεγάλη «ψυχρολουσία» ήρθε στις 21 Μαΐου. Ήταν δεδομένο ότι αυτό που στην πραγματικότητα αναζητούσε η Κουμουνδούρου, ήταν να μην υπάρξει απόλυτη αποσυσπείρωση του κόμματος, που θα οδηγούσε ακόμα και στην απώλεια της δεύτερης θέσης.

Το ποσοστό ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να μειώθηκε, ωστόσο γλίτωσαν την κατάρρευση. Και αυτό είναι το μόνο θετικό της χθεσινής ημέρας. Γιατί από σήμερα, η Κουμουνδούρου ξεκινάει μια μεγάλη επιχείρηση ταχείας ανασυγκρότησης, που θα έχει ως ορίζοντα τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου, τον Ιούνιο, αλλά και που θα φέρει τη «σφραγίδα» του Αλέξη Τσίπρα.

Αν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεπαν την παραίτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε. Ο ίδιος έκανε πράξη τα όσα υπόσχονταν στους ψηφοφόρους του κόμματος του, όταν και διατράνωνε ότι θα είναι «παρών» την επόμενη ημέρα, στην προσπάθεια που θα καταβληθεί προκειμένου να επιστρέψει σύντομα η παράταξη σε κυβερνητική τροχιά.

Το Newsbomb.gr είχε επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ένα σαφές πλάνο για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ και πως σκόπευε να το θέσει ο ίδιος σε εφαρμογή. Χθες το βράδυ, στη δήλωση που έκανε αφότου έκλεισαν οι κάλπες, έδωσε το γενικό περίγραμμα, αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες.

Αρχικά, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει «σωστή και νηφάλια εκτίμηση» της όλης πορείας, ενότητα του κόμματος, αλλά και «γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές». Μεταφέροντας αυτή τη γενική τοποθέτηση στο πεδίο, σημαίνει ότι ακόμα και μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει η συζήτηση στα όργανα.

Αρχικά θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, στη συνέχεια η Πολιτική Γραμματεία και στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή. Η τελευταία θα ορίσει και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Το πότε θα πραγματοποιηθεί το -έκτακτο κατά πάσα πιθανότητα- Συνέδριο και αν θα υπάρξει κάποια άμεση διαδικασία αλλαγών στην καθοδήγηση του κόμματος.

Με δεδομένο ότι θα χρειαστεί ένα μεγάλο διάστημα για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συζητήσεις και να ολοκληρωθεί ο προσυνεδριακός διάλογος -των οποίων ζητούν μετ’ επιτάσεως στελέχη της βάσης και όχι μόνο- τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Άλλωστε, υπάρχει ακόμα μια μεγάλη εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο, οι αυτοδιοικητικές εκλογές, εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείξει τα πρώτα δείγματα ότι επανακάμπτει δριμύτερος στο πολιτικό σκηνικό.

Από εκεί και πέρα, θεωρείται δεδομένο ότι θα πορευτεί με τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2024, καθώς ο ίδιος ο αρχηγός του έθεσε ως ορόσημο τις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Μέχρι τότε, θεωρείται απίθανο να υπάρξει αμφισβήτηση του, από οποιοδήποτε στέλεχος του κόμματος, επομένως τίθεται εν αμφιβόλω η προσφυγή στη βάση του κόμματος για να αποφασίσει την επανεκλογή του ή μη, όσο και αν ο ίδιος το ζητήσει.


Πηγή