Η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

37

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, από αύριο ξεκινά σκληρή δουλειά», αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις ο πρόεδρος της ΝΔ

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποθεώθηκε χθες το βράδυ από τους οπαδούς της ΝΔ στην Πειραιώς, ο ίδιος δήλωσε ότι «Η πολιτική κυριαρχία δεν είναι λευκή επιταγή. Ζητώ από όλους να είμαστε προσγειωμένοι». Με 40,56% και 158 έδρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε ένα ακόμα προσωπικό του στοίχημα αφού δεν είναι σύνηθες φαινόμενο ένας πολιτικός αρχηγός να κερδίζει τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες. Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε και το 2019 και στις 21 Μαΐου του 2023 και στις 25 Ιουνίου και αυτή τη στιγμή πήρε ισχυρή εντολή χωρίς επί της ουσίας να έχει απέναντί του ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Με την ισχυρή εντολή που ζήτησε από τους πολίτες, ανά χείρας, ο Κυρ. Μητσοτάκης ορκίζεται σήμερα για δεύτερη τετραετία, πρωθυπουργός της χώρας, έχοντας μπροστά του μία καθαρή τετραετία να υλοποιήσει όλες τις πολιτικές που εξ αρχής έχει οραματιστεί, αλλά και να εδραιώσει την πολιτική κυριαρχία της κεντροδεξιάς έναντι της κεντροαριστεράς, για πολλές δεκαετίες.

Η νέα κυβέρνηση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα ορκιστεί αύριο, θα βάλει μπροστά τις μεταρρυθμίσεις και τις εκ βάθρων αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της χώρας, προκειμένου η Ελλάδα να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση που της αξίζει στο άκρως ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα, όπως λένε τα γαλάζια στελέχη. Δεν θα έχει, ωστόσο, την ανοχή των πολιτών ούτε για μίας ημέρας καθυστερήσεις, διότι τα πολλά προηγούμενα χρόνια, η κοινωνία καταταλαιπωρήθηκε από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ προεκλογικά είχε επισημάνει ότι η ΝΔ κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της.

Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να έχει απόλυτη επίγνωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο καλείται να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του, αλλά και των αυξημένων ευθυνών που προκαλεί η μεγαλειώδης χθεσινή νίκη της ΝΔ.

Γι’ αυτό και στις πρώτες του δηλώσεις, αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, έδωσε το αποτύπωμα των προθέσεών του. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι oι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν ταχύτατα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτεί «καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά».

«Οι Έλληνες μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Με ηχηρό τρόπο, έκλεισαν οριστικά έναν κύκλο τοξικότητας που κράτησε πίσω την κοινωνία. Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για τη στήριξη. Νιώθω βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα μου με όλες μου τις δυνάμεις. Ποτέ δεν υπόσχομαι πράγματα αλλά θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον. Σχέδιο, αφοσίωση και σκληρή δουλειά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα δεχτώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά. Θα πολεμήσω όποιον περιφρονήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία να υλοποιήσουμε τα σχέδια και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα. Όσοι συμπολίτες μας δεν μας ψήφισαν, θα τους υποσχεθώ ότι θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα».

Τέλος, ανέφερε: «Θα κλείσω με μια πιο προσωπική αναφορά. Όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική πριν 20 χρόνια, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν μπροστά σας αυτή τη στιγμή, με ισχυρή εντολή. Δούλεψα πολύ σκληρά για να φτάσω μέχρι εδώ, προσπαθώντας να μαθαίνω από τα λάθη μου. Βέβαια, δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς τους συνεργάτες μου. Το μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το οφείλω στην οικογένεια μου. Στη Μαρέβα, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη. Με κράτησαν πάντα προσγειωμένο».

Παράλληλα, τόνισε: «Σήμερα θα χαρούμε για λίγο τη νίκη μας. Από αύριο πρωί όμως σηκώνουμε ξανά τα μανίκια και συνεχίζουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε μια Ελλάδα με περισσότερη ευημερία. Ξημερώνει για όλους αύριο μία ακόμη καλύτερη μέρα».

H νέα μέρα που ξημέρωσε για τη χώρα, για τη ΝΔ και για τον Κ. Μητσοτάκη, είναι γεμάτη προσδοκίες και προκλήσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως κανένα περιθώριο εφησυχασμού και χαλαρότητας. Πρέπει να τρέξει γρήγορα, να δρομολογήσει, με νωπή τη λαϊκή εντολή, τις βασικές μεταρρυθμίσεις της τετραετίας και να κάνει τις τομές που λόγω συγκυριών και απρόοπτων γεγονότων, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την πρώτη τετραετία της γαλάζιας διακυβέρνησης. «Το μπλε είναι το χρώμα της σημαίας, του ουρανού, της θάλασσας, το χρώμα της ελπίδας και της σωφροσύνης» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης στο σύνθημα «ολη η Ελλάδα είναι μπλε». «Από αύριο ξεκινά η σκληρή δουλειά για να πάμε την Ελλάδα πιο ψηλά» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν μέσω επευφημιών και αποθέωσης από τους συγκεντρωμένους φίλους της Νέας Δημοκρατίας. «Σας θυμίζω ότι έχουμε δημοτικές εκλογές και μετά ευρωεκλογές» ήταν οι τελευταίες λέξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αποχωρώντας από την Πειραιώς.

Πηγή