Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι… εντολές στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο και τα πρώτα νομοσχέδια

43

Είναι σαφές ότι οι οι πανηγυρισμοί και τα χαμόγελα περισσεύουν από αυτή την κυβέρνηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πριν από τις εκλογές ότι μόνος στόχος του είναι η δουλειά

«Πολλή δουλειά, καμία έπαρση, καμία αλαζονεία»: Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλει και σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της δεύτερης θητείας του, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα στις 11:00.

Είναι σαφές ότι οι οι πανηγυρισμοί και τα χαμόγελα περισσεύουν από αυτή την κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πριν από τις εκλογές ότι μόνος στόχος του είναι η δουλειά, οι μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολιτών – και εκείνων που τον ψήφισαν αλλά και εκείνων που δεν τον ψήφισαν… Γι΄ αυτό άλλωστε και στο πρώτο μήνυμά του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της κάλπης είχε δηλώσει: «Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».

Οι μπλε φάκελοι στους υπουργούς

Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα λάβουν τους μπλε φακέλους με τους βασικούς σχεδιασμούς για το χαρτοφυλάκιό τους, τους οποίους ετοίμασε ο Άκης Σκέρτσος με τους συνεργάτες τους.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στη Βουλή με τις προγραμματικές δηλώσεις. Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» την Πέμπτη (29 Ιουνίου) και την Παρασκευή (30 Ιουνίου) στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με θέμα το μεταναστευτικό και γι’ αυτό έγινε και η πρώτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Επισκέψεις στα υπουργεία

Το μήνυμα, πάντως, για καθόλου χάσιμο χρόνου είναι αυτό που έχει τονίσει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό άλλωστε από σήμερα ο πρωθυπουργός ξεκινά επισκέψεις στα υπουργεία.

Πρώτο υπουργείο που θα επισκεφθεί είναι το Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς η οικονομία, η φορολογική πολιτική και η ακρίβεια αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, το επόμενο υπουργείο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και θα ακολουθήσουν τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Υποδομών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η σειρά των επισκέψεων δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά μέσα στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί όλα τα υπουργεία.

Στις 11 και 12 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με την προετοιμασία της συνάντησης αυτής ασχολείται ήδη ο κ. Γεραπετρίτης με τη συνδρομή της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια

Μέχρι τις 4 Αυγούστου που θα κλείσει η Βουλή, αναμένεται να κατατεθούν τρία νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά την επικαιροποίηση της λειτουργίας του επιτελικού κράτους, την αξιολόγηση στο δημόσιο, τη διεύρυνση των υπηρεσιών μιας στάσης, κ.α. Το δεύτερο αφορά στις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, τη βαθμιαία μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης και την επέκταση του market pass. Το τρίτο θα περιλαμβάνει την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο σε πλήρη κρατικό έλεγχο, στο υπουργείο Υποδομών.

Πριν από όλα θα πρέπει να έχει προχωρήσει η επικαιροποίηση-αναβάθμιση του επιτελικού κράτους Νο 2, αλλά και να ολοκληρωθεί η οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, η κατανομή αρμοδιοτήτων και η λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.

Σε δεύτερο χρόνο πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο σε ορίζοντα τετραετίας. Στο μέτωπο αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027. Η αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Η μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου του 2025.


Πηγή