Νίκος Ανδρουλάκης: Στις Βρυξέλλες για την προσύνοδο των Σοσιαλιστών

39

Νίκος Ανδρουλάκης: Η Προσύνοδος έχει θέμα το μεταναστευτικό και τις άμεσες δράσεις που πρέπει να γίνουν, όμως οι ηγέτες των σοσιαλιστών έχουν εκφράσει αρκετά έντονο ενδιαφέρον για την πορεία των κεντροαριστερών κομμάτων ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης όπου θα συμμετάσχει στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που αρχιζει αύριο 29 Ιουνίου στις 10:50 π.μ.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερώσει τους ομοτράπεζους για το νέο τοπίο στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην παρίσταται αυτή τη φορά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναφερθεί στην αύξηση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο και των κρίσιμων ευρωεκλογών τον Μάιο του 2024.

Η Προσύνοδος έχει θέμα το μεταναστευτικό και τις άμεσες δράσεις που πρέπει να γίνουν, όμως οι ηγέτες των σοσιαλιστών έχουν εκφράσει αρκετά έντονο ενδιαφέρον για την πορεία των κεντροαριστερών κομμάτων ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως «βασικοί παίκτες» των Σοσιαλιστών παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ποντάρουν στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ αλλά και την έντονη παρουσία στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωσοσιαλιστών στην κρίσιμη μάχη απέναντι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα.

Είναι σαφές, πως, εφόσον παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, οι ηγέτες του ΕΣΚ θα συνεχίσουν να καλουν, ως παρατηρητή, τον Αλέξη Τσίπρα στις Προσυνόδους, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αντίπαλο κόμμα των Ευρωσοσιαλιστών και αυτό είναι αρκετά σημαντικός λόγος για να μην συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ακόμα και ως παρατηρητής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως διεκδικεί την πολιτική αναβάθμιση της θέσης του στις συναντήσεις των ευρωσοσιαλιστών, ειδικά μετά και την σταθερά ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες.

Με αφορμή την Προσύνοδο ο κ. Ανδρουλάκης πρόκειται να περιγράψει το σχέδιό του σε ηγέτες όπως ο Όλαφ Σολτς, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Αντόνιο Κόστα και άλλοι.

Το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να ασκήσει σκληρή αλλά προγραμματικά ρεαλιστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, με τον κ. Ανδρουλάκη να επισημαινει στους Ευρωπαίους πως «Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα πρώτο ισχυρό βήμα μετά από μια διπλή μάχη μια δύσκολη μάχη».

Σε πιθανό ερώτημα για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ανδρουλάκης θα εξηγήσει πως το ΠΑΣΟΚ επένδυσε στην αυτόνομη πορεία του και επιβραβεύτηκε στις κάλπες και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Εξάλλου στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι αξιοποιώντας το momentum να ενισχύσει την τάση ανόδου, να «προσπεράσει» όσο το δυνατόν πιο άμεσα στις δημοσκοπήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ και να καταγράψει ενθαρρυντικό αποτέλεσμα καταρχάς στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στη συνέχεια στις ευρωκάλπες.

Ο κ. Τσίπρας- που προσκλήθηκε αλλά λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων» δεν θα συμμετάσχει στην αυριανή Προσύνοδο του PES – εκτιμούν ότι έχει μπροστά του δύσκολο δρόμο για να θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά ανασύνταξης και θα κληθεί να λάβει άμεσα καθοριστικής σημασίας αποφάσεις.

Από την άλλη πλευρά η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι είναι το ΠΑΣΟΚ που αναλαμβάνει πλέον να κάνει ξανά την κεντροαριστερά «πρωταγωνίστρια» – κάτι που φάνηκε στις πρόσφατες κάλπες, όχι μόνο από την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ αλλά και από την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ”, συμπληρώνει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Σε συνέντευξή του στον Real FM 97,8 ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος υποστήριξε ότι τα πλέον ενθαρρυντικά στοιχεία που καταγράφηκαν στις κάλπες για το ΠΑΣΟΚ είναι η σημαντική διεύρυνση των δυνάμεων του στη δεξαμενή των νέων στις ηλικίες 17-34 και στο χώρο του Κέντρου. Ο κ. Μάντζος αναφέρθηκε και στην ανησυχία του για την μετατόπιση του πολιτικού άξονα προς τη δεξιά, με ενίσχυση μάλιστα ακραίων πολιτικών κομμάτων και μορφωμάτων- για τη νέα ανησυχητική συνθήκη στην οποία θα αναφερθεί και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατά την αυριανή Προσύνοδο.

Παράλληλα ανέφερε πως το μετεκλογικό διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι διπλό. «Το ένα είναιάμεσα να μπορέσουμε να αρθρώσουμε και να ασκήσουμε μία ισχυρή, γόνιμη και ωφέλιμη για τον τόπο αντιπολίτευση, στιβαρή, δομική, αυστηρή αλλά δίκαιη και παραγωγική, που θα κομίζει αντιπρόταση σε καθετί εισηγείται η Κυβέρνηση. Το “όχι σε όλα” χρεοκόπησε εις διπλούν.

Ο δεύτερος, μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα πρωταγωνιστήσει με πρωτοβουλίες και πολιτική παρουσία και παρέμβαση, για να κάνει την κεντροαριστερά ξανά πρωταγωνίστρια, με αρχές και αξίες.

«Για να ξαναβρούμε το νήμα της Ιστορίας, να αφήσουν όλες και όλοι οριστικά το λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την τοξικότητα και το διχασμό στο παρελθόν και να μπορέσει ξανά να αφηγηθεί αυτός ο χώρος μια προοδευτική, κυβερνητική εναλλακτική»


Πηγή