Οι ειδικές αποστολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις

99

Αγώνας δρόμου στην κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κράτους – Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Χωρίς να παραμερίζονται οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης φουλάρει τις μηχανές για την προώθηση των αλλαγών σε οικονομία, υγεία και δικαιοσύνη και θέλει προφανώς να αξιοποιήσει στο έπακρο την ατμόσφαιρα και το κλίμα ανάπτυξης που διαμορφώθηκε μετά τις διπλές εκλογές. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιλογή του κ. Χατζηδάκη στη θέση του «τσάρου» της Οικονομίας και η μετάθεση του κ. Σταϊκούρα στο υπουργείο Υποδομών.

Πολλοί στον ευρύτερο κύκλο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας προσβλέπουν στον Κωστή Χατζηδάκη και στις πρωτοβουλίες περαιτέρω ελευθέρωσης των αγορών. Στις τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας, ενώ στην αγορά είναι γνωστό ότι ο Χατζηδάκης είναι αποτελεσματικός. Ο δε Χρήστος Σταϊκούρας είναι ένας πολιτικός με αυστηρή στοχοπροσήλωση και είναι βέβαιον ότι θα τρέξει με ασφάλεια τα έργα των υποδομών.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι παρά το ευνοϊκό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία, το αντίστοιχο ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν είναι το καλύτερο. Οι περισσότερες των οικονομιών της Γηραιάς Ηπείρου μπαίνουν σε καθεστώς στασιμότητας και γι’ αυτό τοποθέτησε έμπειρους τεχνοκράτες στα κρίσιμα οικονομικά υπουργεία, για να μπορούν να ξεπεράσουν τις οποιεσδήποτε αρνητικές επιδράσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επίσης στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην αρχή της τετραετίας. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αν δεν γίνουν τώρα, δεν θα γίνουν ποτέ.

Ήδη λοιπόν έχουν μπει μπροστά τα θέματα της οικονομίας. Ειδικά αυτά που αφορούν τους πολίτες με τις αυξήσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί σε μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο, αλλά και για τις μειώσεις σε φόρους και άλλες ελαφρύνσεις που αυξάνουν το εισόδημα των πολιτών.

Το στοίχημα για τα νομοθετήματα που προωθούνται είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας που θα φέρουν και καλύτερους μισθούς.

Υγεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας αποσαφηνίσει τις θέσεις του για την Υγεία έχει δώσει σαφείς εντολές (βλέπε «μπλε φάκελος») για τη μεταρρύθμιση στο χώρο. Μια μεταρρύθμιση που θα φέρει την Υγεία και την παροχή των υπηρεσιών προς τους πολίτες στο προσκήνιο. Η τετραετία αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει από αναβάθμιση των υποδομών και προσλήψεις μέχρι αναμόρφωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων.

Δικαιοσύνη

Ο τομέας αυτός είναι και ο σημαντικότερος. Την τετραετία που πέρασε έγιναν σημαντικά βήματα. Ο πρώην υπουργός Κώστας Τσιάρας προώθησε σειρά παρεμβάσεων ώστε να μειωθούν τα προβλήματα και τα… προσκόμματα ως προς την απονομή της δικαιοσύνης. Η νέα ηγεσία που ανέλαβε Γιώργος Φλωρίδης (εκ των εκσυγχρονιστών του παλαιού ΠΑΣΟΚ) πρέπει να τρέξει για να προλάβει την περαιτέρω μείωση των χρόνων απονομής της δικαιοσύνης που συνδέεται ουσιαστικά με την ανάπτυξη της χώρας. Η επενδυτική βαθμίδα που έρχεται ανοίγει το δρόμο για μπαράζ επενδύσεων αφού ξένοι οίκοι και funds αναμένουν το σήμα για να προχωρήσουν σε κινήσεις, ιδιαίτερα σημαντικές, στην Ελλάδα. Αυτό όμως για το οποίο ενδιαφέρονται και αναμένουν παράλληλα με την επενδυτική βαθμίδα είναι η μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης ώστε να μη μπλέκουν σε έναν κυκεώνα δικαστικών προστριβών που στην Ελλάδα τείνει να μπλοκάρει κάθε επένδυση ή να την καθυστερεί σε σημείο… απογοήτευσης για τους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση οι οδηγίες έχουν δοθεί και οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως και στο σύνολο των υπουργείων, έχουν ξεκινήσει την κατάρτιση των απαραίτητων νομοθετικών παρεμβάσεων πριν κλείσει η νέα Βουλή τον Αύγουστο, κυρίως όμως πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Παιδεία

Μεγάλο βάρος δίδεται και στο υπουργείο Παιδείας ο έτερος του κύκλου των εκσυγχρονιστών Κυριάκος Πιερρακάκης είναι διατεθειμένος να δώσει τη μάχη της μεγάλης μεταρρύθμισης. Με περγαμηνές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, εισέρχεται στο ηφαίστειο της Παιδείας με ιδέες και γνώσεις. Ωστόσο δεν έχει αυταπάτες. Γνωρίζει ότι δεν βρίσκεται στο νεωτερικό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής παρά σε έναν χώρο που απασχολεί 220.000 εκπαιδευτικούς με πλήθος αγκυλώσεων, δυσλειτουργιών και πολυσύνθετων αναγκών. Η ψηφιακή κληρονομιά τού προσφέρει ένα εφόδιο, αλλά προφανώς δεν αρκεί. Έχει ωστόσο σχέδιο και θα το παρουσιάσει στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ψηφιακή Πολιτική

Όσο για τον διάδοχό του στο Ψηφιακής Πολιτικής Δ. Παπαστεργίου, πρώην δήμαρχο Τρικκαίων, θεωρείται κατά κοινή ομολογία ότι έχει τα εφόδια να κάνει εξαιρετική δουλειά. Πέραν των εκσυγχρονιστών, ξεχωριστό ενδιαφέρον σε τούτες τις συνθήκες ενεργειακής μετάβασης έχει η αναβάθμιση και μετάθεση του σκληρά τεχνοκράτη και φιλελεύθερου Θ. Σκυλακάκη στο υπουργείο Ενέργειας. Η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να πει κανείς ότι εγγυάται επιδόσεις και στο νέο πόστο. Το οποίο είναι ευρύτατο, με ξεχωριστές εκδοχές, από την ηλεκτροπαραγωγή και τα νέα καύσιμα όπως το υδρογόνο, μέχρι τα απόβλητα, τα απορρίμματα, το περιβάλλον και τη χωροταξία. Η πρόκληση γι’ αυτόν είναι μεγάλη, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες κάτι που του επιτρέπει να δράσει χωρίς να μετράει το πολιτικό κόστος.


Πηγή