Όλοι εναντίον όλων στο ΣΥΡΙΖΑ – Οι φράξιες, τα «καρφιά» και οι υποψήφιοι μνηστήρες

101

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τάσεις του κόμματος να αλληκοκαρφώνονται και τους Προεδρικούς να διασπώνται.

Μόνο μια ωραία ατμόσφαιρα δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Τα μαχαίρια μεταξύ των «φράξεων» έχουν βγει από τα θηκάρια, και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις είναι έντονες.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η διάσπαση του λεγόμενου «προεδρικού blog». Ο Χρήστος Σπίρτζης που έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί από τα κομματικά όργανα, καθώς διαφωνεί με τον οδικό χάρτη που αποφασίστηκε για την εκλογή νέου προέδρου. Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ (Τσακαλώτος, Aχτσιόγλου, Χαρίτσης», που όπως είπε δεν διάβασε την οικονομική πραγματικότητα των ημερών Μητσοτάκη. «Ηταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα», επεσήμανε. Μετά από λίγες ώρες του απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης, o oποίος του υπενθύμισε ότι ανήκε στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα, που δήλωσε: «μπορεί να λοιδορούσαμε τα 100 και τα 150 και τα 50 ευρώ επίδομα, αλλά η κοινωνία δεν το αντιμετώπιζε ως ένα άθλιο σύστημα Μητσοτάκη, τα είχε ανάγκη».

Καθαρή πολιτική κατεύθυνση ζήτησε ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε σενάρια διάσπασης στην περίπτωση που συνεχιστούν οι διιστάμενες απόψεις. Εντονη δυσαρέσκεια για όσα συμβαίνουν στο κόμμα εξέφρασε το μέλος της ΚΕ και πρώην βουλευτής Γεωργία Γεννιά, φωτογραφίζοντας ακόμα και αποχώρηση.

Πάντως αποστάσεις από το Χρήστο Σπίρτζη έχει λάβει ο Νίκος Παππάς, που είναι ο επικεφαλής της «Κίνησης Μελών». Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον Ν. Παππά, να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέβει στην κούρσα διαδοχής. Επίσης ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να είναι εκ των διεκδικητών.

Αναφορικά με την Εφη Αχτσιόγλου φαίνεται πως θα προταθεί για υποψήφια από την «Ομπρέλα» και τη «Νέα Φρουρά». Στην περίπτωση που η κ. Αχτσιόγλου αρνηθεί, η επόμενη επιλογή θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης. Σημειώνεται πως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα.

Ο Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και συγγραφέας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα υποστήριξε πως η στιγμή της αλήθειας για το τι θέλει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε, , όπως ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να βρει έναν κεντρικό προσανατολισμό, το οποίο σημαίνει ότι «δεν μπορεί να είναι τα πάντα».


Πηγή