ΣΥΡΙΖΑ: Το φαβορί Αχτσιόγλου, ο «άγνωστος Χ» των «προεδρικών» και οι αγριεμένοι «πασοκογενείς»

44

Σε έναν δύσκολο γρίφο για δυνατούς λύτες, διαμορφώνεται η κατάσταση στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, δέκα μόλις ημέρες πριν από την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τα παρόντα δεδομένα, αν η Έφη Αχτσιόγλου αποφασίσει να μπει στην «κούρσα» της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να λογίζεται ως το απόλυτο φαβορί, την ώρα που οι «προεδρικοί» αναζητούν το πρόσωπο που θα εκφράσει τη δική τους θέση, ενώ οι «πασοκογενείς» που συσπειρώνονται γύρω από τον Χρήστο Σπίρτζη, ετοιμάζονται για τη «μάχη» της Κεντρικής Επιτροπής.

Το απόλυτο φαβορί

Το στρατόπεδο των «προεδρικών» όπως το γνωρίζαμε πριν την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο και είχε έναν συσχετισμό δύναμης 75% υπέρ του κατά το τελευταίο Συνέδριο, δεν υφίσταται πλέον.

Και αυτό γιατί η «Νέα Φρουρά» (Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης) φαίνεται να βρίσκονται εγγύτερα με την «Ομπρέλα» (Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης), παρά με την «Κίνηση Μελών» (Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης), προωθώντας τη στήριξη της Έφης Ατσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν η νεαρή πρώην υπουργός επιλέξει να ριχθεί στη μάχη, τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει τη στήριξη τόσο της «Ομπρέλας» -όπως φάνηκε στην πλατιά σύσκεψη των προηγούμενων ημερών- όσο και της «Νέας Φρουράς», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν θα στηριχτεί και από πρόσωπα που ανήκουν στην ομάδα των «προεδρικών», αλλά και τον «πασοκογενών».

Αν όλα αυτά επαληθευτούν, τότε δύσκολα θα υπάρξει κάποιο άλλο πρόσωπο που θα την απειλήσει. Επομένως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ενδεχομένως, ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Στρέφονται στον Παππά

Την ίδια στιγμή και με δεδομένη την δυσκολία των προεδρικών να βρουν πρόσωπο που θα μπορούσε με αξιώσεις να διεκδικήσει την ηγεσία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν από τον Νίκο Παππά να κατέβει υποψήφιος. Η καταδίκη του πρώην υπουργού, όσο και αν έχει πολιτικό «άρωμα», αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, ο οποίος, όμως, θα μπορούσε να παρακαμφθεί και να λειτουργήσει και υπέρ του, λένε πρόσωπα που προωθούν αυτή τη λύση.

Ο οργισμένος Σπίρτζης

Την ίδια στιγμή, πλήγμα για την «προεδρική» ομάδα αποτελεί η αυτονόμηση του Χρήστου Σπίρτζη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός ετοιμάζεται να προβεί σε δυναμική κίνηση κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 15 και 16 Ιουλίου και να ζητήσει την καταψήφιση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας, έτσι ώστε να μετατεθούν για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι εσωκομματικές διαδικασίες.

Μάλιστα, γύρω του έχουν συσπειρωθεί αρκετοί «πασοκογενείς», κυρίως μεσαία στελέχη, που ανησυχούν τόσο για το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το δικό τους. Μάλιστα, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα μιας μαζικής αποχώρησης τους από το κόμμα αν δεν εισακουστούν τα «θέλω» τους.


Πηγή