Αλαλούμ με την ψήφο των ομογενών

39

Τι στάση θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο των Ελλήνων του εξωτερικού;

Με την ψήφο των αποδήμων του εξωτερικού ξεκινά την κοινοβουλευτική της περίοδο η νέα κυβέρνηση καθώς σήμερα εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς για τους Έλληνες του εξωτερικού, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους.

Ωστόσο, κόμματα που είχαν στηρίξει την ίδια νομοθετική πρωτοβουλία με την ακριβώς ίδια διατύπωση το 2021 φαίνεται ότι τώρα έχουν αλλάξει στάση και το τοπίο φαντάζει ρευστό. Για παράδειγμα η Ελληνική Λύση με μια ανακοίνωση της επικαλείται την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσφυγή στη Χάγη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι μεθοδεύει συνομιλίες με την Τουρκία στη βάση εθνικών υποχωρήσεων. Συναρτά δηλαδή τη στάση της στο νομοσχέδιο με τα ελληνοτουρκικά. Για ιεροκήρυκες του πατριωτισμού έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι σαφές τι θα πράξει το κόμμα του κ. Βελόπουλου, καθώς το νομοσχέδιο για να περάσει χρειάζεται 200 ψήφους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιον ότι δεν θα ψηφίσουν καθώς τα στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν – μεταξύ άλλων – ότι οι ομογενείς δεν έχουν αναπτύξει κριτική σκέψη για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και πως οι ομογενείς δεν ψηφίζουν με κριτήρια όπως το ύψος της τιμής των καυσίμων, ή τον κατώτατο μισθό, ή τη μέση σύνταξη. Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί την Κουμουνδούρου είναι ο ακριβής αριθμός αυτών που θα ψηφίσουν.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα ψηφίσει τη ρύθμιση ωστόσο θέτει κάποιους όρους προκειμένου να επαναβεβαιώσει τη στάση του. Ειδικότερα, αν και αρχικώς είχαν τοποθετηθεί με θετικό τρόπο στην επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών, τις τελευταίες ώρες αρχίζουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Ένας από τους λόγους των επιφυλάξεων είναι και η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για την οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα την υλοποιήσει αλλά σε άλλο νομοσχέδιο καθώς είναι διαφορετική θεσμική διαδικασία.

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναμένεται να στηρίξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Η Πλεύση Ελευθερίας θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που απελευθερώνει την πρόσβαση των συμπατριωτών μας στην εκλογική διαδικασία και, όπως ενημερώσαμε και την υπουργό Εσωτερικών, θα προτείνουμε την ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των δυνατοτήτων των Ελλήνων του εξωτερικού που μπορούν να ψηφίσουν». Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να ενημερωθεί για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ομοίως, αρνητική θα είναι η στάση του ΚΚΕ, με τον Περισσό να μιλά για «επιλεκτική ευαισθησία από την πλευρά της κυβέρνησης στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων». Ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους ούτε οι Σπαρτιάτες, ούτε το κόμμα «Νίκη».

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.


Πηγή