Κυβέρνηση για φωτιές: «Τώρα δεν χρειάζεται να λέμε πολλά»

40

Τι λένε στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών  – Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες;

Δύο φορές μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες βρέθηκε ο πρωθυπουργός στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που το μεσημέρι της Τρίτης επέσπευσε την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια. Παράλληλα, οι στενοί συνεργάτες του, Άκης Σκέρτσος και Θανάσης Κοντογεώργης δίνουν συνεχώς το «παρών» στο Κέντρο Επιχειρήσεων, επί της οδού Κηφισίας. Εκεί που, μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (τους κυρίους Κικίλια, Τριαντόπουλο και Τουρνά) τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος σχεδιάζουν τα βήματα της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Ταμείο θα κάνουμε στο τέλος των δύσκολων αυτών συμβάντων, δεν χρειάζεται να λέμε πολλά στην ώρα της μάχης, πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται και από εκεί και πέρα έχουμε μπροστά μας χρόνο να κάνουμε τον απολογισμό». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, εν μέσω των πυρκαγιών που έχουν εξαπλωθεί σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός μετέβη ξανά χθες στην Πολιτική Προστασία προκειμένου να ενημερωθεί σε real time για το πώς έχουν αναπτυχθεί οι δυνάμεις της πυρόσβεσης. Ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη, η οποία κράτησε περισσότερο από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που είναι σε εξέλιξη στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και κυρίως για τα μέτωπα στη φωτιά της Δυτικής Αττικής και στη Ρόδο.

Επίσης έγινε σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες με ακραίες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας. Στη σύσκεψη μαζί με την ηγεσία του ΠΣ συμμετείχαν Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Τουρνάς, Νότης Μηταράκης, Άκης Σκέρτσος, Χρήστος Τριαντόπουλος, Θανασης Κοντογεώργης και Βασίλης Παπαγεωργίου. Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία δήλωση. Θυμίζουμε ότι προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες -όπου βρισκόταν από τη Δευτέρα για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής- προκειμένου να μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά πάντως με την κριτική της αντιπολίτευσης για το πώς αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός στις φωτιές, απαντήσεις έδωσαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης με δημόσιες παρεμβάσεις τους. «Τα τελευταία χρόνια δηλαδή έχει γίνει μια σοβαρή επένδυση και επίκειται μια ακόμα μεγαλύτερη επένδυση σε μηχανισμούς, σε εξοπλισμούς στο Πυροσβεστικό μας Σώμα της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Όσοι μιλούν για κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική λένε μισή αλήθεια και μισό ψέμα» δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τονίζοντας ότι αυτές έχουν σχεδιαστεί υπό συνθήκες που δεν αντιστοιχούν στις σημερινές απαιτήσεις, στα σημερινά δεδομένα.

Τι συμβαίνει με τα εναέρια και τα επίγεια μέσα;

«Αυτή τη στιγμή ο μηχανισμός των πυροσβεστών έχει στις τάξεις του πάνω από 16.000 πυροσβέστες, είτε μόνιμο είτε εποχικό-έκτακτο προσωπικό, συν τους δασοκομάντος οι οποίοι μπήκανε πέρυσι με προσλήψεις. Έχουμε επίσης διπλασιάσει τον αριθμό των εθελοντών πυροσβεστών από 2.000 σε περισσότερους από 4.000. Τα εναέρια μέσα το 2019 ήταν 61 σήμερα είναι 89 και έχουμε προσαρμόσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σε νέου τύπου αεροσκάφη, είτε ελικόπτερα είτε αεροπλάνα που καλύπτουν περισσότερο τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ανάγλυφου της χώρας μας. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες και στα οχήματα, από 3.400 οχήματα πέρυσι φέτος έχουμε περισσότερα από 3.650», συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.

«Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις συνεχώς. Μόλις επέστρεψε -νωρίτερα από το προγραμματισμένο- από τις Βρυξέλλες και πήγε κατευθείαν στο Κέντρο Συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σε δηλώσεις του στο Action24, αλλά και στον ΑΝΤ1. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως πρόκειται για μία διαρκή μάχη η οποία δεν ξεκίνησε τις τελευταίες δύο μέρες, ούτε δυστυχώς θα σταματήσει μόλις σβήσουν όλες αυτές οι εστίες. «47 ταυτόχρονες εστίες οι οποίες προκλήθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες. Ούτε ξεκίνησε φέτος. Είναι απόρροια και της κλιματικής κρίσης, είναι βέβαια και αποτέλεσμα -κάποιες φορές- εγκληματικών ενεργειών είτε εξ αμελείας, είτε εκ δόλου τις οποίες θα κρίνει η Δικαιοσύνη κάθε φορά. Και είναι μια μάχη, που υποχρεώνει το Κράτος να βελτιώνεται από τη μία αντιπυρική περίοδο στην άλλη, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα και το κυριότερο να έχει μια έγκαιρη προετοιμασία», συνέχισε ο κ. Μαρινάκης. Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έκανε ιδιαίτερο λόγο για το 112, χαρακτηρίζοντάς το «σπουδαία κατάσταση για τη χώρα μας», όσο αφορά στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής, δεύτερον μίλησε για την καταγραφή των καταστροφών, σημειώνοντας πως, τα συνεργεία έχουν ήδη βγει για καταγραφή στις πληγείσες περιοχές και «η διαδικασία της αποζημίωσης θα γίνει άμεσα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι δεν είναι μια μάχη εύκολη, δεν είναι μια άσκηση εύκολή. «Είναι σημαντικό ότι σε σχέση με πέρυσι έχουμε περισσότερα μέσα, αισθητά περισσότερα μέσα και εναέρια μέσα και επίγεια μέσα τα οποία έχουν αυξηθεί. Συνολικά τα οχήματα, από 3.400 περίπου, σε 3.700. Έχουμε αύξηση του προσωπικού από 15.500 στις 16.500 και αυτό είναι σημαντικό», όπως χαρακτηριστικά είπε.


Πηγή