ΣΥΡΙΖΑ: Η εσωκομματική σύγκρουση μεταφέρεται στην Αθήνα – Οι 4 υποψήφιοι και οι συμμαχίες

106

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τις τέσσερις έφτασαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους πιθανούς υποψήφιους για να διεκδικήσουν τον δήμο Αθηναίων απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

Ωστόσο, οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τις κομματικές ομάδες, φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν και τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην Κουμουνδούρου, στη σύντομη μετά-Τσίπρα εποχή, γεγονός που ενισχύει την άποψη αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η μάχη για την ηγεσία μεταφέρθηκε στο αυτοδιοικητικό πεδίο.

Η «μάχη της Αθήνας»

Μέχρι στιγμής, για την πρωτεύουσα, γνωρίζαμε ότι υπάρχει ένα πρόσωπο που είπε «ναι» στην πρόταση που του έγινε, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Νίκος Φίλής, τον οποίο στηρίζει για την Αθήνα, η «Ομπρέλα» και μεγάλο τμήμα της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη».

Την περίπτωση Ζαχαριάδη προκρίνει η νέα μεγάλη ομάδα στελεχών που συσπειρώνονται γύρο από την Έφη Αχτσιόγλου και τον Φίλη, τα πρόσωπα που στηρίζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μάλιστα, υπήρξαν γκρίνιες από κορυφαίους κομματικούς παράγοντες για την «κυοφορούμενη» -ως χθες που επισημοποιήθηκε- πρόταση για τον Φίλη, υποστηρίζοντας ότι ήρθε στο προσκήνιο μόλις προτάθηκε άλλος κομματικός υποψήφιος.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της πρωτεύουσας δεν είχε συζητηθεί ποτέ επίσημα στην Πολιτική Γραμματεία. Επομένως, οι υποστηριχτές του Φίλη, -δικαίως, μάλλον- θεωρούν ότι τα ονόματα των δύο ικανότατων στελεχών μπήκαν μαζί στο τραπέζι, την ίδια μέρα.

Σαν να μην έφτανε αυτή η -κόσμια, αλλά υπαρκτή- αντιπαράθεση, στο τραπέζι έπεσαν ακόμα δύο πρόσωπα, τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά στον -εκτός κόμματος- κόσμο, αλλά πρόκειται για ιδιαίτερα αξιόλογους επιστήμονες.

Αρχικά, αυτό του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά, δικηγόρος-εργατολόγος, που προτάθηκε από τον Διονύση Τεμπονέρα. Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει το γεγονός ότι μαζί του φέρεται να συντάχθηκε και ο Νίκος Παππάς – γεγονός που αποδεικνύει ότι τα εναπομείναντα στελέχη του πρώην «προεδρικού» μπλοκ, παίζουν τα «ρέστα» τους απέναντι στη νέα πλειοψηφία, στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα.

Επίσης, από αρκετά μέλη της δημοτικής παράταξης στον δήμο Αθηναίων, προτάθηκε η νεαρή αρχιτεκτόνισσα και επισκέπτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κύπρου, Όλγα Μπαλαούρα. Πρόκειται για στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ασχολείται με τον δήμο Αθηναίων από τη δεκαετία του 2000, ενώ η πρόταση αυτή στηρίχθηκε και από τη Σία Αναγνωστοπούλου.

Πολλά «αγκάθια» στις περιφέρειες

Σε γενικές γραμμές, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξεύρεση επικεφαλής των παρατάξεων που θα στηρίξει στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, δεν λύθηκε. Αυτός είναι και ο λόγος που θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, σε μια προσπάθεια να βρεθούν επιτέλους λύσεις.

Το Newsbomb.gr εδώ και μέρες έχει καταγράψει ότι οι μοναδικές «κλειδωμένες» περιπτώσεις, είναι ο Απόστολος Γκλέτσος στη Στερεά Ελλάδα, στη Δυτική Μακεδονία θα στηριχτεί η Γεωργία Ζεμπιλιάδου (όπως και από το ΠΑΣΟΚ), ο εκπαιδευτικός και πρώην βουλευτής, Γιάννης Στέφος, στα Ιόνια νησιά ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Φαίνεται, όμως, πως εμπλοκή υπάρχει και στην Αττική, καθώς είναι αρκετά τα στελέχη της περιφερειακής παράταξης της Κουμουνδούρου που βρίσκονται κοντά στον Γιώργο Ιωακειμίδη, όμως δεν είναι λίγα εκείνα που στηρίζουν τον Γιάννη Σγουρό. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν φωνές μέσα στο κόμμα που ζητούν τη στήριξη του στελέχους του ΠΑΣΟΚ – κάτι που είχε επιχειρήσει να προωθήσει και ο Χρήστος Σπίρτζης πριν παραιτηθεί από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η Τάνια Ελευθεριάδου, ενώ στην Κρήτη, οι κομματικές οργανώσεις προκρίνουν τον πρώην βουλευτή Σωτήρη Δανέλλη, χωρίς να έχει φύγει από το τραπέζι το όνομα του Γιάννη Κουράκη. Στη Θεσσαλία οι κομματικές οργανώσεις προτείνουν τη λαρισαία Ζωή Ακριβούλη, όμως φαβορί παραμένει ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας – στον οποίο προσανατολίζεται και το ΠΑΣΟΚ.
Στην Πελοπόννησο, όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί με τον μεσσήνιο γιατρό, Γιώργο Μπέζο, που ήταν δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσηνία. Τέλος, αδιέξοδο υπήρξε την Πέμπτη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας, μετά τα μαζικά «όχι» που έχουν ειπωθεί από πολλά κορυφαία στελέχη.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, όλα δείχνουν πως η Κουμουνδούρου θα στηρίξει τον πρώην αντιδήμαρχο της πόλης, Σπύρο Πέγκα, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Αϊβαλή, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη στο «μεγάλο λιμάνι» και τον εν ενεργεία δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη, στη Λάρισα.


Πηγή