Χάρης Δούκας: Έδωσε στη δημοσιότητα τη διακήρυξη του για τον Δήμο Αθηναίων

47

Ο Χάρης Δούκας επίσημα υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων

Ο Χάρης Δούκας, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα» έχει την υποστήριξη 70 προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής των επιστημών των τεχνών και της οικολογίας.

Ο κ. Δούκας φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης, με έμφαση στην βιωσιμότητα την ανθεκτικότητα και την συμπεριληπτικότητα.
Στόχος είναι η Αθήνα να ανακαλύψει ξανά την ταυτότητα της, συνομιλώντας με το παρελθόν, ζώντας το παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον. Να γίνει μία πόλη όπου κάθε πολίτης μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια σεβασμό και ευημερία.

Στην διακήρυξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μεταξύ άλλων δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο να γίνει μια πράσινη πόλη.

Με πολύ περισσότερο πράσινο, παντού καθώς χρειάζεται να γεμίσει με χιλιάδες νέα δέντρα, τόσο σε δημοτικές και ιδιωτικές εκτάσεις, όσο και σε ανενεργούς κοινούς χώρους, αντί για ακριβά, ανεπαρκή υποκατάστατα.

Με βιώσιμη αρχιτεκτονική, πράσινες διαδρομές σε γειτονιές, αξιοποίηση κλειστών χώρων (όπως σχολεία τα απογεύματα και τους καλοκαιρινούς μήνες), σωστή πεζοδρόμηση, χρήση ανοιχτών χρωμάτων στις επιφάνειες, αξιοποίηση του υγρού στοιχείου, προκειμένου να καταστήσουν την πόλη μας περισσότερο ανθεκτική στην κλιματική κρίση που θα εντείνεται, με καθαρότερο αέρα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Αλλά και με πράσινη ενέργεια. Καθαρή, ανανεώσιμη και φθηνή ενέργεια, παραγόμενη μέσα από ενεργειακές κοινότητες που θα ιδρύσει ο Δήμος, πρωτίστως για να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών.

Εξάλλου, ενέργεια και το περιβάλλον αποτελούν βασικά πεδία της δραστηριότητας του Χάρη Δούκα, υποστηρίζοντας τη χάραξη βιώσιμων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών, με όρους συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης, ώστε η σχεδιαζόμενη παρέμβαση να γίνεται «κτήμα» όλων των πολιτών. Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει, έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Μεταξύ των υπογραφών, που συνοδεύουν τη διακήρυξή του κ. Δούκα, είναι αυτές πολλών πανεπιστημιακών, εκπροσώπων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ανθρώπων της τέχνης, οικολογικών κινήσεων και των πρώην δημάρχων Γιάννη Μπουτάρη και Γιώργου Καμίνη.


Πηγή