Κυβέρνηση: Σε ρυθμούς ΔΕΘ, χωρίς ακατάσχετη παροχολογία

37

Στην κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν σε ρυθμούς Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να μετατρέψουν την έκθεση σε βήμα πλειοδοσίας υποσχέσεων

Σε ρυθμούς Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει να εισέρχεται, σταδιακά, από τις αρχές της εβδομάδας το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν την άνοδό του στη συμπρωτεύουσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τα επόμενα εικοσιτετράωρα τον πρώτο μεγάλο κύκλο συσκέψεων με τους στενούς συνεργάτες του, για να δουν πώς μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας και τη μεγάλη σπαζοκεφαλιά της ανόδου των τιμών.

Προφανώς η θετική πορεία που καταγράφουν τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2023, αλλά και η αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας θέτουν τις βάσεις για νέες πρόσθετες παροχές. Αυτό όμως δεν επιτρέπει όπως λένε από το οικονομικό επιτελείο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Οι όποιες παροχές θα είναι εστιασμένες, κατά κύριο λόγο, στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτάσσει, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης, ένα δυναμικό πακέτο παροχών, πάντα υπό το πρίσμα διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας. Συνθήκη, έτσι κι αλλιώς, δομική όσον αφορά στην επίτευξη του επόμενου μεγάλου στοιχήματος στο μέτωπο της οικονομίας. Αυτό της επαναφοράς στην επενδυτική βαθμίδα που θα κλείσει οριστικά τον κύκλο μίας υπερδεκαετούς κρίσης, μειώνοντας, ταυτόχρονα, το κόστος δανεισμού όχι μόνο για το ελληνικό δημόσιο, αλλά και για εκατομμύρια καταναλωτές.

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα τους όλο τον τελευταίο χρόνο και απέκρουσε στην πράξη τις μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να εξακολουθούμε να το κάνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα υπάρχουν για αυτά τα θέματα πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες στην ομιλία μου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης», είναι το σήμα που έχει εκπέμψει εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός, εν αναμονή του πρώτου μεγάλου πολιτικό-οικονομικού ραντεβού της σεζόν.

Αν και ο Κωστής Χατζηδάκης θα ακολουθήσει την γραμμή των παροχών με φειδώ, όπως έκανε και στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ορισμένα από τα μέτρα που βρίσκονται στο…τραπέζι των συζητήσεων είναι:

  • Το νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος, που θα απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, στους ευάλωτους.
  • Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να υψωθεί ασπίδα προστασίας, σε περίπτωση που οι τιμές παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο.
  • Το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους εκείνους που δε θα λάβουν αύξηση την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.
  • Μία επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους, μακροχρόνια ανέργους και άτομα με αναπηρία, η οποία θα δοθεί κοντά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
  • Επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του 2023.

Πάντως πηγές του Υπουργείου Οικονομικών κρατούν χαμηλα την μπάλα αναφορικά με τα νέα μέτρα στήριξης. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί πάντοτε τα κοινωνικά προβλήματα χωρίς να παραγνωρίζει όμως την ανάγκη μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής», αναφέρουν «κύκλοι» του υπ. Οικονομικών και προσθέτουν:

«Δεν εδράζονται στη πραγματικότητα» δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σειρά νέων παρεμβάσεων, με αφορμή τα θετικά στοιχεία από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, στο 7μηνο του 2023».

Παράλληλα επισημαίνουν πως «με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετήθηκαν πρόσφατα μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4,4 δισ. ευρώ με ορίζοντα 4ετίας».


Πηγή