Το «παζλ» των Δυτικών Βαλκανίων και οι κρίσιμες πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη

32

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση για το σημερινό άτυπο δείπνο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων που διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Είναι βεβαίως πανθομολογούμενο ότι σήμερα φτάσαμε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για την περιοχή που αναδείχθηκε το 2018 με τη στρατηγική διεύρυνσης και τη Διάσκεψη της Σόφιας, ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της ανησυχίας για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, της Ρωσίας και εν μέρει της Τουρκίας στην περιοχή, παρά η ανάγκη να κλείσει οριστικά η «μαύρη τρύπα» των Δυτικών Βαλκανίων.

Ήταν το μακρινό πλέον 2003, όταν η Ε.Ε. με την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» δεσμεύτηκε ότι θα δεχθεί στην αγκαλιά της τα Δυτικά Βαλκάνια. Έκτοτε μόνο η Κροατία κατάφερε να μπει στο κλαμπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν θα φιλοξενήσει το απόγευμα της Δευτέρας 21 Αυγούστου στις 20.15 στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και των χωρών της ΕΕ της περιοχής σε άτυπο δείπνο αφιερωμένο στη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, με αφορμή την 20ή επέτειο συμφωνίας ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης.

Τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 και μετά σηματοδοτεί η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προσκαλέσει το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε της περιοχής σε ένα δείπνο-άτυπη συζήτηση για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η πρόσκληση του Πρωθυπουργού, στην οποία έχουν επίσης ανταποκριθεί θετικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel είναι τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική. Συμβολική, επειδή στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατά τις ίδιες πηγές.

Η συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και η πρόσκληση του Πρωθυπουργού στους ηγέτες της περιοχής είναι μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.

Το γεωπολιτικό παιχνίδι στα δυτικά Βαλκάνια θα γίνεται όλο και εντονότερο, όσο τα συμφέροντα μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων έρχονται σε σύγκρουση. Το σίγουρο είναι πως η ΕΕ παρά τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει πρέπει να εμφανισθεί ως η μόνη λογική βιώσιμη λύση μέσα σε αυτό το παιχνίδι ισχύος. Και σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ασφάλεια της περιοχής των Βαλκανίων.

Στην Αθήνα θα βρεθούν για να μετάσχουν στο άτυπο δείπνο-συζήτηση για τη διεύρυνση ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacheski, του Κοσόβου Albin Kurti, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo.

Η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί. (Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας). Στη συζήτηση θα μετάσχουν ακόμη οι ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε.: Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, της Κροατίας Andrej Plenkovic, της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu.

Το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Δευτέρα 21 Αυγούστου

11:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto,

13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu,

15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković,

20:15 Άτυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου

9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu,

10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović,

10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.


Πηγή