Κυριάκος Μητσοτάκης: Το δείπνο στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων – Παρών ο Ζελένσκι, απών ο Ράμα

34

Στην Αθήνα αναμένεται στις 12 το μεσημέρι ο Ουκρανός πρόεδρος προσκεκλημένος του Έλληνα πρωθυπουργού στο αποψινό δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων

Τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και των χωρών της ΕΕ της περιοχής υποδέχεται σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άτυπο δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου αφιερωμένο στη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, με αφορμή την 20ή επέτειο συμφωνίας ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης.

Από τις «εκπλήξεις» της μίνι συνόδου, η παρουσία στο δείπνο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η άφιξη του οποίου, αν και είχε διαρρεύσει, κρατήθηκε μυστική και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι.

Επίσης στη χώρα μας θα βρεθούν οι πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, οι πρωθυπουργοί των Σκοπίων και του Κοσόβου, η πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, καθώς και οι πρωθυπουργοί Κροατίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. Θετικά ανταποκρίθηκαν, επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Απών ο Έντι Ράμα

Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρι, έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας και κατά συνέπεια δεν απήυθυνε πρόσκληση στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αντίθετα προσκλήθηκε ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο οποίος αρνήθηκε επικαλούμενος βεβαρημένο πρόγραμμα.

Η συνάντηση με τον Κροάτη Πλένκοβιτς

Από τις συναντήσεις, ιδιαίτερης σημασίας είναι και αυτή με τον Κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος θα έχει τετ α τετ συνάντηησ σήμερα στις 15:00 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην σκιά των επεισοδίων της Νέας Φιλαδέλφειας, που κατέληξαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή και στην προφυλάκιση δεκάδων Κροατών με τον πρόεδρος της Κροατίας να επιδεινώνε το κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το διήμερο έχει ως εξής:

Δευτέρα 21 Αυγούστου
11:00 Διμερής συνάντηση με την πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto
13:00 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu
15:00 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković
20:15 Άτυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου
9:00 Διμερής συνάντηση με την πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu
10:00 Διμερής συνάντηση με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović
10:45 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.


Πηγή