Ο ΣΥΡΙΖΑ στη τελική ευθεία για τις κάλπες: Τα βλέμματα στραμμένα σε Πολάκη – Φάμελλο

36

Το μεγάλο θέμα συζήτησης στην Κουμουνδούρου είναι αν στην κάλπη θα φτάσουν οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία ή θα υπάρξει και κάποια υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής

Λίγες παραπάνω από 20 ημέρες έχουν, πλέον, απομείνει για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στην Κουμουνδούρου, για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, με τους τέσσερις υποψήφιους να ετοιμάζονται να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους λίγο πριν τις κάλπες.

Την ίδια, όμως, στιγμή μένουν μόλις 14 ημέρες για την υποβολή υποψηφιοτήτων ενώπιον του διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα βλέμματα να στρέφονται προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη και του Σωκράτη Φάμελλου, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να διεκδικήσει κάποιος εκ των δύο την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τις ως τώρα μετρήσεις, αλλά και από την περιρρέουσα, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, που είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι ούτε είναι ξεκάθαρο το εκλογικό σώμα που θα λάβει μέρος στη διαδικασία, αλλά ούτε και το μέγεθος του, κάθε υποψήφιος διατηρεί τις δικές του πιθανότητες, μικρές ή μεγάλες.

Το μεγάλο, όμως, θέμα συζήτησης στην Κουμουνδούρου, ακόμα και μέσα στα ζεστά αυγουστιάτικα βράδια, είναι το αν εν τέλει στην κάλπη θα φτάσουν οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία που γνωρίζουμε ως τώρα (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς, Τζουμάκς) ή αν τελικά θα υπάρξει και κάποια υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής.

Για την ακρίβεια, όλοι περιμένουν να δουν αν τελικά θα κάνει κίνηση ο Παύλος Πολάκης. Ο Χανιώτης βουλευτής, με αναρτήσεις που πραγματοποίησε μέσα στον Αύγουστο, φάνηκε να επιχειρεί να κρατήσει «ζεστή» μια πιθανή υποψηφιότητα του, βάζοντας στο στόχαστρο του την Έφη Αχτσιόγλου – κατά κύριο λόγο – και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δευτερευόντως.

Αν κατέβει ο «αψύς» κρητικός, θεωρείται δεδομένο από αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πήγαινε αναπάντεχα καλά. Όμως, μια τέτοια ενέργεια θα έσβηνε τις όποιες ελπίδες νίκης διατηρεί ο Νίκος Παππάς, καθώς απευθύνονται στο ίδιο κοινό. Μάλιστα, οι παροικούντες την Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι οι δύο άνδρες διατηρούν πολύ στενή σχέση, γι αυτό και εκτιμούν ότι ο Πολάκης στο τέλος θα δώσει μάχη υπέρ του πρώην υπουργού Επικρατείας.

Όσων αφορά την περίπτωση του Σωκράτη Φάμελλου, τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα. Αρχικά, ο Θεσσαλονικιός βουλευτής εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι υποψήφιος αρχηγός. Επομένως, παρά τις πιέσεις που δέχεται από αρκετά πρόσωπα που εντάσσονται στο παλιό «προεδρικό» μπλοκ – κυρίως από την πλευρά της Ρένας Δούρου και του Πάνου Ρήγα – ώστε να διεκδικήσει την ηγεσία, σκοντάφτουν σε αυτή του τη δέσμευση.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται ότι δύσκολα θα υπάρξει ακόμα μια υποψηφιότητα για τις 10 Σεπτεμβρίου, χωρίς πάντως να μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη του κόμματος που θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται από κανέναν από τους υπάρχοντες υποψήφιους.


Πηγή