Τα «μυστήρια» της Κουμουνδούρου: Το debate, ο εξ Αμερικής πιθανός υποψήφιος και μια μεγάλη ανησυχία

38

Η τηλεμαχία των επίδοξων διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα παραμένει στον «αέρα», την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες για μία ακόμα υποψηφιότητα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες

Ένα θολό τοπίο επικρατεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, σε μια σειρά από βασικά ζητήματα, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η τηλεμαχία των επίδοξων διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα παραμένει στον «αέρα», την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες για μία ακόμα υποψηφιότητα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για την «υποτονική» προεκλογική περίοδο, ανησυχώντας για τον αριθμό των πολιτών που θα λάβουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση.

Θα γίνει το debate;

Ένα από τα θέματα που απασχολούν έντονα την Κουμουνδούρου και ακόμα δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση, παρότι οι μέρες περνούν ταχύτατα, είναι το αν θα γίνει debate ανάμεσα στους τέσσερις ως τώρα υποψήφιους (Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας) και όποιον -και αν- προστεθεί στην πορεία.

Το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ανάμεσα στους συνεργάτες των τεσσάρων. Εκεί τέθηκε από την πλευρά Παππά το ζήτημα της τηλεμαχίας, προτείνοντας την 7η Σεπτεμβρίου ως την καταλληλότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του. Συμφώνησε άμεσα η πλευρά Τζουμάκα, ενώ και οι συνεργάτες της Έφης Αχτσιόγλου δήλωσαν θετικοί, παρά τις όποιους -εύλογους- προβληματισμούς για τη θεματολογία – και το timing, εξαιτίας των πυρκαγιών.

Και εκεί που όλα έδειχναν συμφωνία, η πλευρά Τσακαλώτου, αντιπρότεινε αντί του debate συμμετοχή όλων των υποψηφίων σε μια ανοιχτεί εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, στον Πειραιά. Οι υπόλοιποι συμφώνησαν με το να λάβουν όλοι μέρος στην εκδήλωση, αλλά χωρίς αυτή να ακυρώνει το debate.

Μάλιστα, μια ανάρτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, που επί της ουσίας εξηγούσε τους λόγους που δεν συμφωνούσε με μια συζήτηση με τηλεοπτικούς όρους, δημιούργησε μεγάλη σύγχυση, καθώς έδινε την εντύπωση ότι το debate «ναυάγησε» οριστικά. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν ισχύει, καθώς τη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη επί του θέματος.

Ο εξ Αμερικής υποψήφιος (;)

Μέσα στη θερινή ραστώνη, στο προσκήνιο βρέθηκε ένα πρόσωπο που μπήκε στην πολιτική ζωή του τόπου τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για τον επιχειρηματία με έδρα το Μαϊάμι, Στέφανο Κασσελάκη, που βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος και στη συνέχεια, στην Εκλογική Επιτροπή.

Tο νεαρό στέλεχος τους κόμματος τις τελευταίες ημέρες επισκέπτεται τη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς). Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την πολιτική πρόταση που παρουσίασε για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, δείχνουν ότι ενδεχομένως και στο μυαλό του να βρίσκεται η σκέψη της διεκδίκησης της ηγεσίας.

Μάλιστα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του και πως θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ώρα.

Ο φόβος της χαμηλής συμμετοχής

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το βάρος όλο πέφτει στην ημέρα των εκλογών. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι δεν θα πλησιάσουν με κανέναν τρόπο τους 170.000 ανθρώπους που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα, το 2022, ορίζοντας τον πήχη στις 50.000 συμμετοχές.

Αν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη αποτυχία, η οποία πιθανότατα θα «ακολουθεί» τον νέο πρόεδρο του κόμματος.


Πηγή