Σε κόκκινο συναγερμό η κυβέρνηση για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους

36

Σε κατάσταση red alert παραμένουν η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός, ο οποίος δίνει μία εξαιρετικά άνιση μάχη με τον χρόνο και το απόλυτο χάος που άφησε πίσω του το πρωτοφανές σε σφοδρότητα κύμα κακοκαιρίας σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και τον υπαρκτό κίνδυνο να βρεθεί και η Λάρισα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο πλημμυρών, λόγω της κατάστασης στον Πηνειό.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος πέταξε χθες πάνω από τα πλημμυρισμένα χωριά και πόλεις της περιοχής και συνομίλησε με διασώστες, νοσηλευτές και πολίτες, αλλά και όλοι οι υπουργοί που βρίσκονται στο Συντονιστικό Κέντρο που στήθηκε στη Λάρισα για τον συντονισμό της κολοσσιαίας επιχείρησης απεγκλωβισμού πολιτών, είναι σοκαρισμένοι από όσα αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Daniel.

Ταυτοχρόνως, αναγνωρίζουν, χωρίς περιστροφές, ότι εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν έτοιμος για μια τόσο σφοδρή κακοκαιρία, αλλά και πως απαιτείται πλέον επανασχεδιασμός από μηδενική βάση του μοντέλου της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο ακραία φαινόμενα.

«Η καταστροφή αγγίζει τα όρια εθνικής τραγωδίας. Ζούμε σε συνθήκες πολέμου» σημειώνουν τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τόνισε ότι δεν έχει κρυφτεί ποτέ και δεν πρόκειται να το κάνει ούτε τώρα.

Σε πρώτο χρόνο η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες του κράτους δίνουν μεγάλο βάρος στην διάσωση των εγκλωβισμένων και στην φροντίδα τους για τις επόμενες ημέρες σε ότι αφορά τη διαμονή και την σίτισή τους. Σε δεύτερο χρόνο οι έρευνες θα συνεχιστούν σε ότι αφορά την αναζήτηση των αγνοουμένων, αλλά και στην προσπάθεια να επέλθει η αποστράγγιση των περιοχών για να μπορέσουν οι αρχές να δουν το μέγεθος της καταστροφής. Ο μεγάλος φόβος των αρχών είναι βεβαίως τι θα βρουν κάτω από τα χαλάσματα. Η κατάσταση θυμίζει συνθήκες πολέμου και η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο για να διασφαλίσει την ακεραιότητα των πολιτών.

«Τους πόρους θα τους βρούμε»

Όσο περνούν οι ώρες, στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνονται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι το μέγεθος και η έκταση των καταστροφών θα αποδειχθούν ασύλληπτες και ότι θα απαιτηθεί χρόνος αλλά και πολλά κονδύλια προκειμένου, σε βάθος χρόνου, να επανέλθει η κανονικότητα στην περιοχή. Γι΄ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από τη Λάρισα, έστειλε ήδη επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν κ. Φον Ντερ Λάϊεν, ζητώντας έκτακτη ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια.

«Τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -να το τονίσω αυτό- ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για εμένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε όμως σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες» δήλωσε χθες από την Καρδίτσα ο κ. Μητσοτάκης.

Οι καταστροφές στα οδικά δίκτυα, σε γέφυρες, φράγματα, λιμάνια και στις καλλιέργειες, ωστόσο, είναι τεράστιες, αν λάβει κανείς υπόψη ότι μετά το πέρασμα του Ιανού, που δεν συγκρίνεται με τον Daniel, απαιτήθηκαν περίπου 800 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, οι ασύλληπτου μεγέθους καταστροφές στη Θεσσαλία δεν θα επηρεάσουν τη ζωή μόνο των κατοίκων, καθώς η περιοχή δεν συμβάλλει απλώς με το 5% του ΑΕΠ αλλά έχει και το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας.

Ο ανομολόγητος φόβος και η «υγειονομική βόμβα»

Ο ανομολόγητος πλην απολύτως υπαρκτός και εύλογος φόβος του Μεγάρου Μαξίμου είναι τί θα αποκαλυφθεί όταν θα υποχωρήσουν οι τόνοι λασπόνερων από τις πλημμυρισμένες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, ιδιαίτερα στα κεφαλοχώρια, αλλά όχι μόνο.

Επιπρόσθετα, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται ήδη σε εντατικές διαβουλεύσεις με ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών επιδημιών από τον μεγάλο αριθμό νεκρών ζώων, σάπιων τροφίμων κλπ. «Το μέγεθος της καταστροφής στο ζωικό βασίλειο, όπως και στο γεωργικό, προβλέπεται ασύλληπτο. Οι κίνδυνοι από τα ψόφια ζώα αλλά και τα αποθηκευμένα σε αποθήκες γεωργικά φάρμακα (πολλά εξ αυτών τοξικά) που έχουν παρασυρθεί από τα νερά θα περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα καθιστά την «επόμενη μέρα» ακόμα πιο εφιαλτική» παραδέχονται αρμόδια στελέχη που επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι επί ποδός.

Οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης

Στο Μέγαρο Μαξίμου συλλέγουν στοιχεία για το τί έπραξαν και τί όχι από όσα όφειλαν Δήμοι και οι Περιφέρειες των πληγεισών περιοχών, τόσο για τις πρόσφατες πλημμύρες όσο και για τις πυρκαγιές που προηγήθηκαν. «Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση, ειδικά αυτή την ημέρα, να αποδώσουμε προσωποπαγώς ευθύνες, ούτε να βάλουμε σε ένα τσουβάλι όλους τους δημάρχους, όλους τους περιφερειάρχες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή φαινόμενα και να πούμε δεν έκαναν τη δουλειά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά προ διημέρου ο κ. Μαρινάκης, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «άπαντες αξιολογούνται, όσοι έχουν ένα δημόσιο αξίωμα. Αξιολογούνται από τους πολίτες και μάλιστα στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ σύντομα. Αξιολογούνται από τον κρατικό μηχανισμό κάθε μέρα για κάθε τους ενέργεια ή παράλειψη».

Οι ευθύνες της κεντρικής εξουσίας

Αφού ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω στο Μέγαρο Μαξίμου θα επαναξιολογήσουν τα πάντα από μηδενική βάση σε ότι αφορά τις ευθύνες επί των επιχειρησιακών πλάνων και των μηχανισμών. Αυτή είναι η ώρα της μάχης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολές να μην αναλωθεί η κυβέρνηση στα ζητήματα των ευθυνών. Αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και σε πρόσωπα και σε δομές.


Πηγή