Η task force του Μητσοτάκη και τα 2,25 δισ. της Ε.Ε.

34

Πώς θα διαχειριστεί και πώς θα διανείμει η κυβέρνηση την βοήθεια και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρόκειται να έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στο Στρασβούργο με χαμηλές προσδοκίες αλλά φαίνεται ότι κατάφερε να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους μας για το μέγεθος της καταστροφής.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν μίλησε για πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα ανακοινώνοντας ότι στη χώρα θα δοθούν συνολικά 2,25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel.

Ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι πώς θα διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση την διανομή αυτών των χρημάτων προκειμένου να ανασυνταχθούν ταχύτατα οι περιοχές που επλήγησαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τον τρόπο που θα γίνουν όλα αυτά διαβεβαιώνοντας την Ε.Ε. ότι «ήδη δημιουργήσαμε task force που θα κάνει τη λεπτομερή δουλειά για να ξεπεράσουμε κλασικά γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να έρθουν το συντομότερο στην Ελλάδα. Εσείς προσωπικά και η Ε.Ε έχετε στηρίξει την Ελλάδα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τα τρία εργαλεία της χρηματοδότησης θα προέλθουν πρακτικά από:

(α) τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ),

(β) την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και

(γ) το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Σε αυτά τα πλαίσια η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν μάλιστα ανακοίνωσε πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα εξαγγέλοντας ότι για τη χώρα μας θα κινητοποιηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους έως συνολικά 2,25 δισ. ευρώ.

Όπως είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν:

  • Θα χρησιμοποιήσουμε κεφάλαια από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής τα οποία διαφορετικά θα χαθούν
  • Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο από το οποίο θα κινητοποιηθούν κεφάλαια που και σε αυτή την περίπτωση θα χάνονταν
  • Το τρίτο στοιχείο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. ‘Εχουμε αχρησιμοποίητους πόρους από προηγούμενα προγράμματα αλλά θα εξετάσουμε και τα χρήματα από την επόμενη χρονιά. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές
  • Η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει αίτημα στήριξης από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να είναι διαθέσιμα έως 400 εκατ. ευρώ
  • Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα next generation EU

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι ποτέ δεν είχαμε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για «πολύ λυπηρές εικόνες από τη χώρα». «Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες» πρόσθεσε η κυρία φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που προηγήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων υπουργών και ευρωπαίων επιτρόπων.

Η ομάδα κρούσης

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία task force «που θα ξεκινήσει σήμερα το έργο της». «Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να στηρίξουμε τους Έλληνες. Οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στην Ευρώπη για γρήγορη στήριξη, ευελιξία. Είμαστε δίπλα σας για να ανοικοδομήσουμε και να ξαναχτίσουμε» κατέληξε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Άμεσα λοιπόν συγκροτείται ειδική ομάδα κρούσης με Έλληνες και υπαλλήλους της Κομισιόν, η οποία αναλαμβάνει το τεχνικό κομμάτι με στόχο την κατανομή των δαπανών των έργων στα χρηματοδοτικά εργαλεία και την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Επικεφαλής της task force από την πλευρά της Ελλάδας θα είναι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και από την πλευρά των Βρυξελλών η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής, Ίλσε Γιουχανσόνε.

Τέλος, την ερχόμενη Τρίτη θα είναι στις Βρυξέλλες ο κ. Αυγενάκης για το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών και αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Επίτροπο για την Γεωργία, Βοιτσεκόβσκι.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Βεβαίως όλα τα παραπάνω αναμένεται να τα εξειδικεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στην 87η ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.


Πηγή