Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ποιοι δεν θα είναι δίπλα του;

33

ΔΕΘ χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς κομματικά πανηγύρια – Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει δίπλα του όλο το υπουργικό;

 

Αυτή η ΔΕΘ θα είναι εντελώς διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια. Με δεδομένες τις τεράστιες ζημιές από τις φυσικές καταστροφές ο πρωθυπουργός δεν θέλει να μετατραπεί η 87η ΔΕΘ σε επικοινωνιακή πολιτική φιέστα. Γι΄αυτό το λόγο έχει ζητήσει από το επιτελείο του να μην βρεθούν στην επίσκεψή του κομματικά στελέχη και παράγοντες.

Ο ίδιος μάλιστα δεν θα επισκεφτεί τα περίπτερα της έκθεσης, ενώ μαζί του θα ανέβουν μόνο οι υπουργοί των «παραγωγικών υπουργείων». Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει αυτό που γινόταν κάθε χρόνο, να μεταβαίνει δηλαδή στην πόλη σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. O πρωθυπουργός το Σάββατο, στις 20:00, θα απευθύνει την καθιερωμένη ομιλία του στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.

Η εντολή του πρωθυπουργού είναι ότι όσοι έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα βρίσκονται στο πεδίο και στα υπουργεία. Ο καθένας στο πόστο του.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου έχει ήδη κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού, ένα ζήτημα που απασχολούσε τελευταία την πολιτική επικαιρότητα. Κυβερνητικά στελέχη σε σχετικές ερωτήσεις σημειώνουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού όχι μόνο πριν από τη ΔΕΘ αλλά και μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στις 20 ή στις 21 Σεπτεμβρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να ανοίγουν ούτε θέμα χρισμάτων περιφερειαρχών και δημάρχων για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει λίγες εβδομάδες πριν τις επικείμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης. Περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα κριθούν από τους πολίτες, λέει το γαλάζιο στρατόπεδο.

Επιπλέον, με φόντο την τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία, η κυβέρνηση βάζει «φρένο» στην παράταση του Market Pass. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ έναν ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα είναι φόρος που θα είναι καθολικός και θα αφορά τα υπερκέρδη μεγάλων εταιρειών.

Ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν και η ανακοίνωση της επέκτασης του Market Pass μέχρι το τέλος του 2023, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είπε ότι θα δοθεί η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της κάρτας αγορών (Market Pass), λόγω του κόστους από τον «Daniel».

Επίσης εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους στην οικονομία από την κακοκαιρία, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.


Πηγή