«Πατάει γκάζι» για μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση

30

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην είχε μεγάλο καλάθι στη φετινή ΔΕΘ λόγω των καταστροφών, όμως πατάει γκάζι σε μεταρρυθμίσεις και σε ζητήματα καθημερινότητας

Επιστροφή στην καθημερινότητα είναι το σύνθημα που εκπέμπει η κυβέρνηση μετά τη ΔΕΘ και άμεσα θα ξεκινήσουν να ξεδιπλώνονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε αυτό το επίπεδο. Οι εντολές που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι από τα γαλάζια στελέχη και να υπάρξει ταπεινότητα σε όλα τα επίπεδα με δεδομένο ότι στον τόπο δεν υπάρχει και ουσιαστική αντιπολίτευση.

Μεγάλο στοίχημα είναι η ακρίβεια, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει έναν μηχανισμό διερεύνησης εν πολλοίς αδικαιολόγητων αυξήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά προϊόντων στα ράφια, με επίκληση των καταστροφών στη Θεσσαλία. Αν κάποιος πατήσει στην καταστροφή της Θεσσαλίας για να αυξήσει τις τιμές θα τον βρούμε και θα τον τσακίσουμε, είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια στο ράφι των σούπερ μάρκετ παρά το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζει τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προβεί σε συγκρούσεις κάτι που προκύπτει και από εξαγγελίες του που δεν… ενθουσίασαν παράγοντες της αγοράς, όπως η επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, συνδυαστικά με την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. «To μήνυμα της ΔΕΘ ήταν ξεκάθαρο. Ήταν νομιμότητα παντού, ήταν ουσιαστικά ότι προχωράμε στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που ξεκίνησαν από την προηγούμενη τετραετία. Είναι πάρα πολλά αυτά που ειπώθηκαν και νομίζω, ότι για πρώτη φορά, μετά από χρόνια που ακούμε συνέχεια για καλάθι παροχών, πλέον έχουμε καλάθι μεταρρυθμίσεων και καλάθι αλλαγών», τόνισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του και στην χρηματοδότηση της χώρας μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και στα εθνικά ζητήματα και στην συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Τούρκο πρόεδρο. Από σήμερα η προσοχή του Μαξίμου στρέφεται και στη Νέα Υόρκη, όπου έχουν ήδη μεταβεί μέλη της κυβέρνησης αναμένοντας την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εργασίες της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και παρότι, για ευνόητους λόγους, επικεντρώνουμε στα ελληνοτουρκικά, τα ραντεβού της επενδυτικής ατζέντας έχουν αποδειχθεί πολύ αποδοτικά τις προηγούμενες χρονιές. Ενα μέρος τους, όπως σας είχα γράψει, θα αναλάβει ο Αλεξ Πατέλης και με τον ίδιο σκοπό ταξίδεψε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο Κώστας Φραγκογιάννης. Ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη Σύνοδο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που γίνεται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ενώ θα έχει επαφές του με επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Κορέα κ.ά., ένα πρωινό εργασίας με εκπροσώπους hedge funds και συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της Amazon στο πλαίσιο της συνεργασίας για τις επενδύσεις της στη χώρα μας.


Πηγή