Επιστολική ψήφος: Γιατί «κάηκε» η συναίνεση και ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις

33

Ποια πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν από τη χθεσινή ψηφοφορία; Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκαν σε αδιέξοδο από την τροπολογία της Νίκης Κεραμέως την οποία τελικά καταψήφισαν;

Με τις «γαλάζιες» ψήφους «πέρασε» τελικά το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο μόνο για τις ευρωκάλπες. Η επίμαχη τροπολογία Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 200 ψήφους καθώς την στήριξαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση στις ψηφοφορίες εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών». Όμως όλη αυτή η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει και αρκετά πολιτικά συμπεράσματα εκτός από τα μαθηματικά των ψηφοφοριών.

Στην Πειραιώς για παράδειγμα εκτιμούν ότι οι μεγάλοι χαμένοι από τη μη ψήφιση της τροπολογίας για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές είναι οι κύριοι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «έκαψαν» τη συναίνεση και αυτό θα εκτιμηθεί αρνητικά από την ελληνική ομογένεια.

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης αυτοπαγιδεύτηκαν στην αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Όπως λένε γαλάζια στελέχη οι εμμονές τις αντιπολίτευσης ότι με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα στερούνται λογικής βάσης και συμπληρώνουν ότι ο Μητσοτάκης δεν έπαιξε παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο ούτε την προηγούμενη τετραετία.

Πρακτικά, με τη συγκεκριμένη τροπολογία η ΝΔ εξέθεσε τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στα μάτια της ομογενειακής κοινότητας και «έκαψε» μια συναίνεση που πολιτικά αυτή την περίοδο δεν την έχει ανάγκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προτιμά να τους έχει απέναντί του στον δρόμο για τις ευρωεκλογές και να μπορεί να τους χρεώνει πολιτικά φάουλ.

Αν υπερψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν θα ήταν αντιπολίτευση. Τώρα που καταψήφισαν κατηγορούνται ότι δεν θέλουν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού! Συνεπώς κερδισμένος φαίνεται να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αιφνιδιασμού.


Πηγή