ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για τον Στέφανο Κασσελάκη και τις απόψεις του για τα ελληνοτουρκικά

74

Τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν καθημερινά θέση υπέρ κάποιου εκ των δύο υποψηφίων, εντείνοντας τις επιθέσεις εναντίον της αντίπαλης πλευράς.

Πολεμικό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στην Κουμουνδούρου, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, με όλους να στρέφονται εναντίον όλων και την πόλωση να βρίσκεται στο «κόκκινο», με τον Στέφανο Κασσελάκη να προβληματίζει με τα όσα είπε για τα ελληνοτουρκικά.

Στο παιχνίδι της έντασης έχουν μπει ανοιχτά, πλέον, και οι δύο υποψήφιοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο τα εθνικά θέματα

Με αφορμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα εθνικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

«Χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και ήταν απαράδεκτο που δεν κατέστησε με δυναμισμό σαφές ότι το Κυπριακό αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Διότι πριν από λίγο ο κ. Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ είπε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η τουρκική κατοχή στην Κύπρο», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, δίνοντας το δικό της στίγμα για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Η υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι είναι υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα, σημειώνοντας, όμως, ότι η χώρα μας πρέπει έχει αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές. Τη μη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και τον σεβασμό της εθνικής μας κυριαρχίας.

Παράλληλα, ζήτησε από τον συνυποψήφιο της να ανοίξει τα χαρτιά του και να τοποθετηθεί για τα εθνικά θέματα.

Το «κρατίδιο» και η «αναγνώριση της μουσουλμανικής μειονότητας»

Η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε το βράδυ της Πέμπτης, από το Αιγάλεω, αλλά μάλλον μεγαλύτερο πρόβλημα δημιούργησε στον εξ Αμερικής ορμώμενο επιχειρηματία, καθώς προκάλεσε περισσότερες ερωτηματικά και ανησυχίες στους έλληνες πολίτες, ως προς τις γνώσεις του επί του θέματος.

Χαρακτήρισε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου «κρατίδιο δικό τους», «δεύτερο μισό της Κύπρου» και χρειάστηκε υποβολέα για να αναφερθεί στο «ψευδοκράτος», δηλώνοντας ότι είναι απαράδεκτο να μην απαντάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όσα είπε περί αναγνώρισης του, ο Τούρκος πρόεδρος.

Και αν στη συγκεκριμένη δήλωση δεχθούμε ότι επρόκειτο απλά για γλώσσα λανθάνουσα, η αναφορά του σε «αναγνώριση της μουσουλμανικής μειονότητας από τον Ερντογάν στην Αθήνα, ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα», δείχνει έλλειψη γνώσης του θέματος. Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει ότι μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική και όχι «τουρκική», ήδη από 1923, με τη υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Όλοι εναντίον όλων

Τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν καθημερινά θέση υπέρ κάποιου εκ των δύο υποψηφίων, εντείνοντας τις επιθέσεις εναντίον της αντίπαλης πλευράς.

Τα πυρά τους κατά της Έφης Αχτσιόγλου έχουν εξαπολύσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι Γιώργος Τσίπρας, Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Νάσου Ηλιόπουλου, του Νίκου Φίλη, του Πάνου Σκουρλέτη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η ένταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο κόκκινο, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.


Πηγή