Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ – Τι είπε για Τουρκία, Κύπρο και η αναφορά στην Ουκρανία

34

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Σε αυτά τα Ηνωμένα Έθνη, τα Έθνη δεν είναι ενωμένα και συγκεκριμένα σε δύο τομείς: στην κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση. Το καλοκαίρι που βιώσαμε απέδειξε ότι η πράξη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και όχι τα λόγια. Απέδειξε ότι αποτύχαμε», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

«Πρέπει να δράσουμε σήμερα και όχι αύριο, η κλιματική κρίση είναι εδώ, επηρεάζει τις ζωές μας και πλήττει την οικονομία μας και αυτή η πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δαπανούμε ελάχιστα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και αυτό πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσφωνώντας την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Όταν δρούμε μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κλιματική κρίση και καταστροφές στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και στις επιπτώσεις που προκαλεί, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα.

«Αυτό το καλοκαίρι πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνες και κατολισθήσεις έπληξαν τον ευρωπαϊκό Νότο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο, προκαλώντας πρωτοφανείς καταστροφές στην περιοχή, από τη Σλοβενία έως την Λιβύη, από την Ιταλία έως την Ελλάδα.

Για τους Έλληνες, αυτό ήταν περισσότερο έκδηλο στον Έβρο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας μου, όπου η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαινόταν αδιάκοπα επί σχεδόν δύο εβδομάδες.

Δέκα ημέρες αργότερα, η Ελλάδα επλήγη από την κακοκαιρία Daniel. Προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες και στη Λιβύη, όπου καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες απώλειες ζωών.

Η κλιματική κρίση έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας. Δαπανούμε ψίχουλα για την αντιμετώπιση της. Έχουμε δύο ταμεία, τα οποία έχουν εξαντληθεί. Οι συνθήκες απαιτούν να λειτουργήσουμε και πέρα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Καλώ για την ίδρυση μίας παγκόσμιας συμμαχίας για την κλιματική αλλαγή. Να επενδύσουμε στην ανταλλαγή νέας τεχνολογίας για την πρόγνωση των φαινομένων. Μόνο αν συνεργαστούμε μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Ακούστε αυτή την πρόταση της Ελλάδας, που αφορά και το 112, που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για την μείωση των απωλειών ανθρώπινων ζωών. Η βασική μας υποχρέωση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Μεταναστευτικό

Στο μέτωπο του μεταναστευτικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης παγκοσμίως και τόνισε ότι απαιτούνται τόσο διμερείς, όσο και πολυμερείς συνέργειες, ώστε να παταχθούν τα κυκλώματα διακινητών, αλλά και να δημιουργηθούν νόμιμα μονοπάτια μετανάστευσης.

«Η Ελλάδα έχει προσφέρει άσυλο και καταφύγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Η Ελλάδα θα είναι πάντα μία χώρα ανοιχτή, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πολιτική της Ελλάδας είναι σκληρή αλλά δίκαιη. Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε το σύστημα επιστροφών. Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν θα εξαλειφθεί δια μαγείας. Η αποτροπή των αποχωρήσεων πρέπει να είναι το βασικό μας βήμα. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, βεβαίως, αλλά και τη βόρεια Αφρική».

Τουρκία και Κύπρος

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η μόνη μας διαφορά, ήτοι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μπορεί να επιλυθεί μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Σήμερα θα μιλήσω για το μέλλον. Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν. Η βασική μας διαφορά, η ΑΟΖ, μπορεί να επιλυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο».

Για το Κυπριακό, επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδος σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Το θέμα της Κύπρου παραμένει στον πυρήνα των δύο χωρών. Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στη «ρωσική εισβολή» και κάλεσε τους συμμάχους να μην εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

«Η εκτίμηση της Ρωσίας είναι ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι άλλοι εταίροι που στηρίζουν την Ουκρανία, θα χάσουν τελικά το κουράγιο να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα.

Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: αυτό δεν πρέπει να συμβεί και δεν θα συμβεί. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την Ουκρανία, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα εγκαταλείπαμε τις ίδιες τις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σεβασμού στο Διεθνές Δικαίο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τόσους πολλούς σε αυτή την αίθουσα.

Αυτό το μήνυμα εστάλη δυνατά και καθαρά από τους ηγέτες ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων, στις 21 Αυγούστου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της περιφερειακής Συνόδου Κορυφής που φιλοξενήσαμε, μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι» σημείωσε ο πρωθυπουργός.


Πηγή