Τεμπονέρας για άρνηση Αχτσιόγλου: Κανείς δεν περισσεύει – Όχι σε συνέδριο εσωτερικών διευθετήσεων

32

Όλα όσα είπε στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις εσωκομματικές διεργασίες

«Εγώ είμαι της άποψης ότι κανείς δεν περισσεύει» σχολίασε ο Διονύσης Τεμπονέρας, την άρνηση της Έφης Αχτσιόγλου να αναλάβει κάποιο ρόλο στο κόμμα επί του παρόντος.

«Είναι και προσωπική επιλογή άλλωστε το μετερίζι εκείνο από το οποίο θα δώσει τη μάχη. Υπάρχουν και προσωπικές επιλογές, προσωπικές προτεραιότητες πέρα από την πολιτική. Από εκεί και πέρα όμως, εγώ αυτό που θέλω να πω δημοσίως και να κάνω μια έκκληση είναι να υπάρξει μια προσπάθεια συστράτευσης, όχι μια συστράτευση στο κενό όμως. Γι’ αυτό έβαλα ως προαπαιτούμενο για τη νέα πορεία την αναγκαιότητα να γίνει γρήγορα ένα συνέδριο στο οποίο θα μπορέσουμε να δούμε τα ζητήματα που μας απασχολούν» προσέθεσε ο κ. Τεμπονέρας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο ίδιος, επισήμανε ότι υπάρχει μια αναγκαιότητα να γίνει γρήγορα ένα συνέδριο. «Γρήγορα δεν σημαίνει βιαστικά, αλλά θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα μπορούμε και να κουβεντιάσουμε, να γίνει εκτενής προσυνεδριακό διάλογος και να κατορθώσουμε, αν θέλετε και να εμπλέξουμε και την υπόλοιπη κοινωνία σε ένα συνέδριο το οποίο θα κοιτάει προς τα έξω και όχι προς τα μέσα. Δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο, γι’ αυτό λέω γρήγορα και όχι βιαστικά΄, εσωτερικών διευθετήσεων. Πρέπει να είναι ένα συνέδριο στο οποίο θα εμπλακεί η κοινωνία, θα μας θέσει τα ερωτήματα και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα προβλήματα αυτά» ανέφερε σχετικά ο κ. Τεμπονέρας.

Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου, σημείωσε πως η απόφαση η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι για τον μήνα Νοέμβριο, καθώς εκ των πραγμάτων, μεσολαβούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και άρα δεν επαρκεί ο χρόνος για να προγραμματιστεί νωρίτερα, εντός του Οκτωβρίου.

«Θα συγκληθούν τα όργανα και θα αποφασιστεί αν αυτό, λόγω ακριβώς των εξελίξεων αυτών θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο παραπέρα. Από κει και πέρα όμως, εγώ θέλω να εκφράσω μια αναγκαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για ένα συνέδριο απολογισμού, για ένα συνέδριο προοπτικής, για ένα συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Για πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε ως τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων μέσα στην Αριστερά. Αυτό βέβαια ήταν χρήσιμο σε μια περίοδο όπου διαφορετικές συνιστώσες τότε είχαν συναντηθεί και είχαν υπό τη σκέπη του Αλέξη Τσίπρα διατυπώσει το αίτημα για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτό έγινε πράξη. Όμως, έχει κλείσει πια ο ιστορικός αυτός κύκλος και πρέπει να γίνει μια νέα αρχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη, «σύγχρονη, πλειοψηφική κυβερνώσα Αριστερά».

«Μια Αριστερά βεβαίως, η οποία για να μπορεί να είναι ισχυρή και να πατήσει τα πόδια της, θα πρέπει να έχει θέσεις, θα πρέπει να έχει ένα ιδεολογικό περίγραμμα, το οποίο θα είναι μεν ευρύχωρο, αλλά δεν θα αποκλίνει από τον στρατηγικό στόχο της Αριστεράς και από κει και πέρα βεβαίως θα πρέπει να δούμε και ποιο είναι το μοντέλο του κόμματος εκείνο, ποια είναι η οργάνωση του κόμματος που θα επιτύχει τελικά την καλύτερη διείσδυση μέσα στην κοινωνία. Μία από τις αιτίες που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πάει καλύτερα στις εκλογές τόσο του 2019 όσο και στις εκλογές του 2023 έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν κατάφερε ποτέ να αντιστοιχηθεί με την εκλογική του βάση ή δεν κατάφερε καλύτερα θα έλεγα εγώ να γίνει ένα μαζικό κόμμα, ένα κόμμα συνδεδεμένο με τις πλατιές μάζες, δηλαδή με τη συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση, τη νεολαία, τους χώρους δουλειάς. Αυτό είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει να εκφραστεί. Αλλά για να μπορέσει να γίνει πράξη αυτό, θα πρέπει να συνδράμουμε όλοι με πνεύμα ενότητας και συντροφικότητας σε μια νέα πορεία στην επόμενη μέρα» συμπλήρωσε ο κ. Τεμπονέρας.

«Εγώ δεν μένω σε ενέργειες ή απόψεις οι οποίες είναι καθόλα σεβαστές και ο καθένας μπορεί να κάνει μια άλλη διαφορετική επιλογή. Αυτό που κατά την άποψή μου είναι μια αναγκαιότητα είναι να συνταχθούμε όλοι πίσω από το στρατηγικό μας στόχο. Ο στόχος αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στις βασικές ιδεολογικές και προγραμματικές μας θέσεις και να καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις. Έχω την εκτίμηση όμως και εγώ ότι αυτά όλα μπορούμε σε πνεύμα συντροφικότητας και όχι υπό το πρίσμα του τηλεοπτικού φακού είτε ραδιοφωνικού μικροφώνου να γίνουν οι συζητήσεις αυτές. Σε ένα συντεταγμένο συνέδριο. Δεν είμαι από εκείνους ο οποίος, επιδοκιμάζει αντεγκλήσεις ή λεκτικές υπερβολές οι οποίες γίνονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν μας βοηθούν» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τεμπονέρας.


Πηγή