Δημοσκοπήσεις: Δεν έφερε την… άνοιξη ο Κασσελάκης

57

Μπορεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του Στέφανου Κασσελάκη να έπιασαν τόπο και να ενθουσίασαν το κομματικό κοινό της Κουμουνδούρου, στο σύνολο του πληθυσμού τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι…

Οι δύο χθεσινές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέτρησαν το «φαινόμενο Κασσελάκης» και επιβεβαίωσαν πως ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα… χρυσός. Προς το παρόν δηλαδή ο… πολλά υποσχόμενος «αριστερός καπιταλιστής» δεν φέρνει την άνοιξη, ούτε έχει προκαλέσει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό.

Για την ακρίβεια, χειρότερη φαίνεται να είναι για το 40% στο σώμα των ψηφοφόρων η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για τον ALPHA, με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχηγό. Συγκεκριμένα οι πολίτες σε ερώτηση για το πώς διαμορφώνεται η άποψη τους για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, το 40% απάντησε χειρότερη ενώ το 17% το ίδιο κακή. Ταυτόχρονα σταθερά μπροστά φαίνεται να είναι η Νέα Δημοκρατία παρά τα σοβαρά προβλήματα και την δυσφορία που υπάρχει στην κοινωνία για το μέγα πρόβλημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά είναι χαοτική, με τη Νέα Δημοκρατία να φτάνει στο 32,3% έναντι του ισχνού 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά που μεταφράζεται στις 17 μονάδες! Το ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 11,8, το ΚΚΕ στο 7,7%, οι Σπαρτιάτες στο 4,5% ενώ η Ελληνική Λύση στο 5%.Στην ερώτηση για το πού πρέπει να κινηθεί το κόμμα με τον νέο αρχηγό το 56% απάντησε κεντροαριστερά, ενώ το 23% αριστερά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφορικά για το αν πρέπει ο Κασσελάκης να συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, το 56% ζητάει να μετακινηθεί πιο κεντρικά, ενώ το 23% ζητάει πιο αριστερά. Μόλις το 9% ζητάει την ίδια πολιτική. Αντίστοιχα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά το 53%, ζητάνε μετακίνηση προς το κέντρο, 34% ζητάει πιο αριστερά και το 6% να παραμείνει ίδια η πολιτική θέση της Κουμουνδούρου.

Χθες εξάλλου το Mega παρουσίασε στο δελτίο του δημοσκόπηση της Metron Analysis, με δείγμα 1.300 άτομα, πριν και μετά τη δεύτερη Κυριακή για την εκλογή αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτή την δημοσκόπηση η έλευση Κασσελάκη δεν φαίνεται να αλλάζει τις ισορροπίες στην πολιτική σκακιέρα. Σε ότι αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, θετική γνώμη έχουν οι πολίτες ως ακολούθως:

Μητσοτάκης 45%

Κουτσούμπας 40%

Ανδρουλάκης 37%

Κωνσταντοπούλου 35%

Κασσελάκης 31%

Πρόθεση ψήφου

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 16 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου.

29,7% ΝΔ

13,7% Συριζα

10,2% ΠΑΣΟΚ

7,7% ΚΚΕ

6,1%Ελληνική Λύση

3,1% Σπαρτιάτες

3,1% Νίκη

Εκτίμηση ψήφου

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 19,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, στην εκτίμηση ψήφου.

36,4% ΝΔ

16,8% ΣΥΡΙΖΑ

12,5% ΠΑΣΟΚ

9,5% ΚΚΕ

7,5% Ελληνική Λύση

3,9% Σπαρτιάτες

4,4% Νίκη

3,1% Πλεύση Ελευθερίας

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Εδώ όπως σχολιάστηκε υπάρχει ένα πρωτοφανές δημοσκοπικό εύρημα, με τον πρώτο να προηγείται από τον δεύτερο με 31 πισοστιαίες μονάδες.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 38%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης είναι δεύτερος με μόλις 7%.

Οι αιχμές Μητσοτάκη για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες του Βόλου και της Εύβοιας που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία. Σε μία αποστροφή της ομιλίας του προς τους βουλευτές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάδειξη νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την εκλογή Κασσελάκη:

«Στο επόμενο διάστημα οι αντιπαραθέσεις σε αυτή την αίθουσα θα είναι σκληρές. Οι επιλογές μας μπορεί να ξεβολέψουν μερικούς αλλά θα ευνοήσουν τους πολλούς», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

«Αλλαγές παντού και τώρα. Αυτό πρέπει να υλοποιήσουμε. Οι ευθύνες μας αυξάνονται καθώς παρά το γεγονός ότι το σύστημα μας είναι κοινοβουλευτικό ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι στη βουλή. Αυτό φαντάζομαι θα κληθούν να το υπηρετήσουν με επάρκεια εκλεγμένοι συνεργάτες του όπως ο κ. Πολάκης και ο κ. Παππάς.

Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφέρει ένα νέο λόγο μέσα από παλιές βραχνιασμένες φωνές και πώς θα οικοδομηθεί από τα ίδια υλικά με τα οποία κατέρρευσε. Άλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός. Άλλος ο τολμηρός και δύσκολος ριζοσπαστισμός στην πολιτική πράξη και άλλο ο εύκολος εγκλωβισμός στο προσωπικό lifestyle. Εμείς ελάχιστα θα ασχοληθούμε με αυτούς. Θα ασχοληθούμε με άλλες αναμετρήσεις με πρώτες τις αυτοδιοικητικές εκλογές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ακόμα μία εκλογική μάχη που πρέπει να εγκριθεί σε ο,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές θέτοντας ως στόχο τις 13 περιφέρειες και τους 3 δήμους «μαζί με το γαλάζιο της ΝΔ να νικήσει και η συνέχεια της δημιουργίας».


Πηγή