ΣΥΡΙΖΑ: Στάση αναμονής από την «Ομπρέλα», αλλά και «φωνές» για άμεση αποχώρηση

34

Στάση αναμονής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, φαίνεται πως θα κρατήσει η «Ομπρέλα» το προσεχές διάστημά, παρά τις αρκετές «φωνές» που ζήτησαν αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και τώρα, χωρίς δεύτερη σκέψη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποίησε.

Από τη στιγμή που τα μέλη του κόμματος επέλεξαν τον Στέφανο Κασσελάκη για πρόεδρο τους, τα στελέχη που συσπειρώθηκαν στην εσωκομματική αναμέτρηση γύρω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αρχικά και στη συνέχεια στάθηκαν στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου, δείχνουν πως ασφυκτιούν με τη νέα τάξη πραγμάτων που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Και αυτό το κλίμα μεταφέρθηκε με κάθε τρόπο κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, της πανελλαδικής πλατιάς σύσκεψης που πραγματοποιεί η «Ομπρέλα». Δεκάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν τον λόγο σε αυτή τη διαδικτυακή συνάντηση, ζήτησαν την άμεση και συντεταγμένη αποχώρηση από το κόμμα.

Όμως, όπως φάνηκε από την εισήγηση του Πάνου Λάμπρου, αλλά και από τις παρεμβάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Θοδωρή Δρίτσα, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Τουλάχιστον όχι πριν την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών και χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί συζήτηση με την Έφη Αχτσιόγλου και αριστερούς ανθρώπους που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Στάση αναμονής από Τσακαλώτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβαση του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε ανοιχτά στη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς να εξαιρεί τον εαυτό του από αυτή την ανησυχία.

Παράλληλα, φέρεται να ζήτησε από τους παριστάμενους να τηρήσουν στάση αναμονής, καθώς όπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με πολύ κόσμο εντός και εκτός του κόμματος που ανησυχούν για τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αποφεύγοντας να μιλήσει για ρήξη με τη νέα ηγεσία – επί του παρόντος- χωρίς, ωστόσο, ωστόσο να το αποκλείει στο μέλλον.

Οι προτάσεις Δρίτσα

Και αν η τοποθέτηση Τσακαλώτου είχε περισσότερο χαρακτήρα ενημέρωσης, δεν συνέβη το ίδιο με τον Θοδωρή Δρίτσα, καθώς το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επί τάπητος τους δρόμους που έχουν μπροστά τους οι διαφωνούντες.

Αρχικά, ζήτησε να αποφευχθούν οι μεμονωμένες αποχωρήσεις στελεχών και μελών, διότι αυτό αποδυναμώνει τη μειοψηφία σήμερα, αλλά και θα δυσχεράνει κάθε κίνηση που θα κάνει στο μέλλον.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος, της συντεταγμένης αποχώρησης, η οποία ωστόσο θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τα πρόσωπα που είναι συσπειρωμένα γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου – που προς ώρας δεν δείχνουν τέτοια διάθεση.

Ο δεύτερος, που ο ίδιος φαίνεται να προκρίνει, είναι η παραμονή στην Κουμουνδούρου -για ένα εύλογο χρονικό διάστημα- με τη δημιουργία μιας ισχυρής «αντιπολιτευτικής» δύναμης, με βάση την πλατφόρμα που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Ωστόσο, είναι προφανές με την ατζέντα Τσακαλώτου, δύσκολα θα συμπαραταχθούν με το επιτελείο και τους πολίτες που στήριξαν μαζικά την Έφη Αχτσιόγλου.

Η εισήγηση Λάμπρου

Την εισήγηση για λογαριασμό της «Ομπρέλας», έκανε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου και δεν περιλάμβανε καν ως θέμα συζήτησης την άμεση αποχώρηση από το κόμμα.

Αντίθετα, είχε στην κορυφή της ατζέντας τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ζήτησε να εξαντληθούν τα περιθώρια συνεργασίας με το 44% που δεν ψήφισε για πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και με δυνάμεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έθεσε ως στόχο τη συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών σε ένα πολιτικό κείμενο-μανιφέστο, για το κόμμα και την ταυτότητα του, όπως επίσης και την πραγματοποίηση δύο εκδηλώσεων.


Πηγή