Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσεκτικός με Κασσελάκη – Κλείνει τα εσωτερικά μέτωπα της κυβέρνησης

30

Με την συνέντευξή του στον Alpha o Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κλείσει πολλά εσωκομματικά μέτωπα για αστοχίες και αρρυθμίες στελεχών της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κλείσει ζητήματα στήριξης της ΝΔ σε γαλάζια στελέχη για αστοχίες και αρρυθμίες οι οποίες ομολογουμένως κόστισαν στην κυβέρνηση και έδωσε μεγαλύτερο βάρος στην ακρίβεια. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού όπως είπε για όλους τους πολίτες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

Αναφερόμενος στους πρώτους τρεις μήνες διακυβέρνησης μετά τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης είπε αρχικά πως «μου φάνηκαν σαν χίλιες οι πρώτες εκατό ημέρες» και πρόσθεσε: «Συμμερίζομαι την αγανάκτηση των πολιτών, συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στενοχώριας και αγανάκτησης στις περιοχές που έχουν πληγεί».

Αναφερόμενος στην απόδοση του κυβερνητικού επιτελείου ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο» και συμπλήρωσε πως «ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει κυρίως συντονιστικό ρόλο, όχι να σβήνει φωτιές, θα κριθεί από τις δομικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην Πυροσβεστική».

«Πρέπει να προχωρήσουμε το σύστημα της Πολιτικής Προστασίας, μιλάω για το σύστημα “Αιγίς” για το οποίο έγινε πολλή συζήτηση. Το θέμα είναι κάθε χρόνο να είμαστε καλύτεροι, από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο καλοκαίρι. Και στις φωτιές και στις πλημμύρες. Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα για τον κ. Κικίλια», τόνισε.

Απαντώντας λοιπόν σε σχετικό ερώτημα, διαβεβαίωσε ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στήριξη της ΝΔ στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, είπε «ήταν και παραμένει ένας καλός περιφερειάρχης, δεν έχω παράπονα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση».

Απέφυγε παράλληλα να πει την γνώμη του για την «απόσυρση» του Γιώργου Πατούλη από την υποψηφιότητα της Περιφέρειας λέγοντας ότι είναι μια παλιά υπόθεση. «Είναι μία παλιά ιστορία δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες. Ο κ. Πατούλης έκανε σοβαρή δουλειά. Αλλά τώρα υποψήφιος είναι ο κ. Χαρδαλιάς. Θέλω να κερδίσει και πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει από τον πρώτο γύρο».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα την πράξη βίας του Αχιλλέα Μπέου απέναντι σε πλημμυροπαθή. «Θέλω να επαναλάβω ότι ο κ. Μπέος δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ. Θέλω να θυμίσω ότι στις προηγούμενες εκλογές εκλέχθηκε νικώντας τον υποψήφιο που είχαμε δώσει μια διακριτική στήριξη. Είναι θέμα των δημοτών του Βόλου να επιλέξουν ποιον θεωρούν κατάλληλο δήμαρχο. Δεν δίνουμε καμία άλλη στήριξη πέρα των τριών μεγάλων δήμων».

Τι είπε για Κασσελάκη

«Δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό ήταν η πιο σκληρή αιχμή του πρωθυπουργού για το νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο όμως τόνισε ότι του δίνει ακόμα χρόνο διότι είναι νέος στην πολιτική». Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε μετρημένος και προσεκτικός και απέφυγε να κατηγορήσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Περιορίστηκε μόνο στο να τονίζει ότι δεν έχει ακούσει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Μου είναι συμπαθής ο κ. Κασσελάκης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοπτάκης προβαίνοντας σε πολιτικές επισημάνσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει ακούσει πολιτικό λόγο από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι δεν θα μπορέσουν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή, διότι δεν είναι βουλευτής. Επίσης, πρόσθεσε, είναι νέος με υπαρχηγούς το Νίκο Παππά (καταδικασμένο με 13-0) και τον Παύλο Πολάκη δεν είναι ανανέωση. «Μεταξύ μας δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα κατέληγε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Τον σέβομαι, τον τιμώ ως πολιτειακό παράγοντα διότι εκλέχθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες».

Για την Τουρκία τέλος ανέφερε ότι υπάρχει καλύτερη χημεία με τον Ερντογάν, ωστόσο δεν είναι αφελής, ούτε αιθεροβάμων.

Για την ακρίβεια

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια… Τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, αλλά πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους. Το πιο σημαντικό είναι οι μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2023». Όπως είπε δε, «Θα ξύσω τον πάτο βαρελιού για τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα». «Δεν διστάσαμε να βάλουμε πολύ μεγάλα πρόστιμα για την ακρίβεια σε μεγάλες εταιρείες, τα οποία και πληρώθηκαν», είπε.

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για το θέμα αυτό και έχω πει ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το θέμα της ακρίβειας: η μία είναι η προσέγγιση των προσωρινών μέτρων στήριξης, όπως το “Market Pass”, που δίνουν μια ανακούφιση στο πρόβλημα αλλά δεν το λύνουν. Και η δεύτερη, πιο δομική λύση, έχει να κάνει με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και με τα μέτρα σωστής λειτουργίας της αγοράς -παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι εδώ και όταν η ακρίβεια θα υποχωρήσει», είπε μεταξύ άλλων.

Πηγή