Άνοιγμα Κασσελάκη στον ΣΕΒ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν “δαιμονοποιεί” το Κεφάλαιο»

59

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, απαλείφοντας πλήρως μια αξιακή θέση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καμία απολύτως αναφορά στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και στις αυξήσεις του κατώτατου δεν έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, απαλείφοντας πλήρως μια αξιακή θέση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή έκανε ξεκάθαρο άνοιγμα προς την πλευρά των βιομηχάνων, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν “δαιμονοποιεί” το Κεφάλαιο», συμπληρώνοντας πως σε μια «Ελλάδα που δεν αποκηρύσσει τα χαστούκια και τον ρατσιστικό λόγο» -σαφής αναφορά για τον κύριο Μπέο- «εσείς είστε εκείνοι που μπορείτε να κάνετε τη διαφορά στην καθημερινότητα».

«Η λέξη «κεφάλαιο» δεν είναι λέξη προς δαιμονοποίηση. Και η λέξη «εργασία» πρέπει να είναι προτροπή για «ΣΥΝ-εργασία»….για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης», ανέφερε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας πως αντιλαμβάνεται η νέα ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη σχέση της με την επιχειρηματικότητα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ως προς τις εργασιακές σχέσεις, πρότεινε, μεταξύ άλλων:

-Τη θεσμική παρότρυνση συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης.

-Την επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, αλλά και πρόσληψης.

-Ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.

-Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο – στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.

-Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

«Να γνωρίζετε ότι από εμένα δεν θα ακούτε ούτε ευχάριστα λόγια ούτε όμως αβάσιμη ή ιδεοληπτική κριτική. Θα ακούτε μόνο προτάσεις κοινής λογικής στην κατεύθυνση που σας περιέγραψα: της ΣΥΝ-εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά για το πως θα αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ούτε και στην υποχρεωτική επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η οποία αποτελούσε τη βασική προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα.


Πηγή