Δούκας – Ζαχαριάδης: Πρόβα «γάμου» για την κεντρική πολιτική σκηνή;

53

Μπορούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να βρουν μια κοινή περπατησιά στο μέλλον;

Η στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη στον Χάρη Δούκα ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια διαδικασία σύγκλισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε τρία ζητήματα που αφορούν:

  • Το πράσινο και τα ενεργειακά της πόλης της Αθήνας
  • Τη βραχυχρόνια μίσθωση
  • Αλλά και τη μη μετεγκατάσταση του διοικητικού κέντρου του δήμου στην ΠΥΡΚΑΛ.

Θα ήταν όμως πρώιμο να επεκτείνει κάποιος αυτή την συνεργασία σε κομματικό επίπεδο αν και ο Κώστας Ζαχαριάδης ήταν από τους ανθρώπους που υποστήριζε την κοινή κάθοδο υποψηφίων μεταξύ των δύο κομμάτων για τις εκλογές αυτοδιοίκησης ενώ πάντα έβλεπε με καλό μάτι την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς την λεγόμενη δημοκρατική παράταξη. Σε πρώτο πλάνο λοιπόν τον Χάρη Δούκα και τον Κώστα Ζαχαριάδη τους ενώνει το αντί – Μπακογιάννης μέτωπο, ενώ ο Ζαχαριάδης κινείται περίπου αυτόνομα αφού είναι γνωστό ότι δεν είχε και μεγάλη στήριξη από το μηχανισμό της Κουμουνδούρου στις δημοτικές εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αλήθεια δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη στόχευση και στρατηγική για το ποιους πρέπει να στηρίξουν στον δεύτερο γύρο, αφού η νέα ηγεσία δεν φαίνεται να έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις.

Από την άλλη μεριά πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων (Κασσελάκης – Ανδρουλάκης) δεν φαίνεται να έχουν κοινά χαρακτηριστικά για ένα τέτοιο άνοιγμα και παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, η Χαριλάου Τρικούπη έκλεισε εμφατικά την πόρτα στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης σε καμία περίπτωση δεν θέλει να συνδεθεί με το επικοινωνιακό φαινόμενο που ακούει στο όνομα Κασσελάκης και γι’ αυτό πρόσφατα εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΟΝΤΡΑ CHANNEL.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί μεταξύ άλλων και αγκάθια τους Πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, όλους αυτούς που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα χρόνια για μια… μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα στοιχεία που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι περισσότερα από αυτά που τους ενώνουν. Σαφέστατα η στήριξη Ζαχαριάδη σε Δούκα είναι ένα πρώτο βήμα ακόμα κι αν δεν έχει τις ευλογίες των στρατοπέδων τους για προγραμματική σύγκλιση. Θα έλεγε κανείς ότι είναι πιλοτική και δοκιμαστική, αναγνωριστική μεταξύ των δύο πλευρών.


Πηγή