Ο Χάρης Δούκας… βρήκε το λυχνάρι του Αλαντίν

67

Ο Χάρης Δούκας ενσακρώνει για πολλούς, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, ένα αμάλγαμα του προοδευτικο χώρου. 

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στα χρονικά των δημοτικών εκλογών πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, με τον Χάρη Δούκα να υπερκαλύπτει μια διαφορά 39.132 ψήφων σε μία εβδομάδα και να επικρατεί του ακλόνητου φαβορί Κωστή Μπακογιάννη.

Ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη αυτή στις 3 Αυγούστου, τη μέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων ο καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χάρης Δούκας.

Ένα άγνωστο πρόσωπο στο πολιτικό σκηνικό και στη δημόσια σκηνή της χώρας, έχοντας την υποστήριξη 70 προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής των επιστημών των τεχνών και της οικολογίας, έλαβε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αθηναίων.

Αρχικός στόχος ήταν η καταγραφή μιας καλής και αξιοπρεπούς πορείας και παρουσίας. Στη συνέχεια, άρχισε να αχνοφαίνεται το ενδεχόμενο της κατάκτησης της δεύτερης θέσης. Με την ελπίδα να μην εκλεγεί το φαβορί των εκλογών, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης από το πρώτο γύρο, ο Χάρης Δούκας άρχισε να ξετυλίξει το πρόγραμμά του και να γίνεται σιγά σιγά ευρέως γνωστός.

Το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου σημειώθηκε η πρώτη έκπληξη, καθώς αρχικός στόχος ήταν να αναδειχθεί στη δεύτερη θέση και παράλληλα να μην καταφέρει ο απερχόμενος δήμαρχος να συγκεντρώσει το κρίσιμο ποσοστό του 43% που θα του εξασφάλιζε την επικράτησή του από τον πρώτο γύρο. Η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα συγκέντρωσε 19.842 σταυρούς που ήταν αρκετοί για να του εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη δημαρχία με τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος συγκέντρωσε 57.800 ψήφους.

Μη έχοντας να χάσει τίποτα, ο «πράσινος» υποψήφιος κατάφερε μεταξύ του πρώτου γύρου και του δεύτερου γύρου να… ξυπνήσει πολιτικές συνειδήσεις και να σηκώσει τον ήλιο της ελπίδας του παραδοσιακού χώρου του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, η σημαντική κρίθηκε και η στήριξη που έλαβε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτοντας στις 19.842 ψήφους που έλαβε στον πρώτο γύρο κι άλλες 44.210 κατάφερε σε μια εβδομάδα να κάνει ένα πολιτικό θαύμα.

Μάλιστα, ενσαρκώνοντας ένα αμάλγαμα του προοδευτικού χώρου, για πολλούς φαντάζει ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τη δυνατότητα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων προέταξε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος προσήλθε στο εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Μπορούν να γίνουν αλλαγές, κατι που αποτελεί μήνυμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. Σε μια δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί και ως μήνυμα συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Αθήνα μπορεί να γίνει πρωτοπορία για να δείξει πού μπορεί να πάει η Ελλάδα. Μπορούν να γίνουν αλλαγές, κατι που αποτελεί μήνυμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας».

Στο ίδιο μηκος κύματος κινήθηκε και σε τηλεοπτική συζήτηση και ο Παύλος Γερουλάνος.

Διαμετρικά αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μετά τη χθεσινή επικράτηση των Χάρη Δούκα και Στέλιου Αγγελούδη «βλέπει» τις μετοχές του ανεβασμένες στο πολιτικό σκηνικό.

Πάντως, πράσινο φως για συνεργασία των δύο κομμάτων άναψε σήμερα το πρωί ο Χρήστος Σπίρτζης προτείνοντας την κοινή συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.


Πηγή