Ο… προφήτης Μητσοτάκης για το πετρέλαιο – Η ατάκα για νέα μέτρα στήριξης

92

Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την στήριξη των ευάλωτων 

Καθησυχαστικός ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή εμφανίστηκε μέσω του ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός. «Προς ώρας δεν έχουμε δει μεγάλες διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και επέμεινε ότι «η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αναμένουμε να το δείξουν και οι επόμενες αξιολογήσεις, είναι πολύ σημαντική η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Έστειλε, μάλιστα, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ασφαλώς και τους πλέον ευάλωτους, ωστόσο ευχήθηκε «να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες».

Ερωτηθείς για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μείωση στο ΦΠΑ δεν λειτουργεί, «το δοκίμασαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το μετάνιωσαν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Απαρίθμησε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτό το μέτωπο και τόνισε πως όταν οι τιμές υποχωρήσουν οι αυξήσεις στα εισοδήματα θα παραμείνουν».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «με ενδιαφέρει η πρόοδος της οικονομίας να έχει αποτύπωμα στον καθένα και στην καθεμία, δηλαδή καλύτερους μισθούς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα».

Τέλος τόνισε: «Κάντε με προφήτη κ. Χατζηνικολάου, για να μπορέσω να σας πω για τις τιμές του πετρελαίου. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα, αυτό έχει αντανάκλαση και στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ελπίζω να επιβεβαιωθεί η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και στις επόμενες αξιολογήσεις των οικονομικών οίκων. Μέχρι στιγμές δεν έχουμε μεγάλες διαταραχές στις αγορές του πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ελπίζω και εύχομαι ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η πολιτική της ΕΕ είναι να σταματήσουν οι στηρίξεις, εκτός από τους ευάλωτους. Εχουμε την πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης, ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις οικονομικές μας εφεδρείες για να καλύψουμε μία τέτοια κρίση».


Πηγή