Ο Κυριάκος Μητσοτάκης η… εξαέρωση και η Συριζοποίηση

28

Ο πρωθυπουργός στέλνει ένα νέο μήνυμα προς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που συμπυκνώνεται στην φράση του «Αν φύγω εγώ, ποιος θα έρθει…».

Η πρόσφατη εκτίμηση του πρωθυπουργού «όταν προέρχεσαι από δύο μεγάλες εκλογικές νίκες σε εθνικές εκλογές και υπάρχει ένα πρόβλημα στην αντιπολίτευση, είναι πολύ εύκολο να θεωρήσεις ότι όλα είναι δεδομένα, όλα είναι εύκολα. Αποδείχθηκε ότι δεν είναι. Καμία πολιτική κυριαρχία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Και καμία πολιτική κυριαρχία δεν διαρκεί για πάντα. Μπορεί, στην εποχή του πυκνού πολιτικού χρόνου να γκρεμιστεί ανά πάσα στιγμή» συμπυκνώνει όχι μόνο τα πολιτικά συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να κινηθεί εφεξής η κυβέρνησή του. Παρά τα όποια λάθη έκανε το γαλάζιο επιτελείο μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θεωρεί ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί του αντίπαλοι (Στ. Κασσελάκης και Ν. Ανδρουλάκης) απειλούν την πολιτική του κυριαρχία. Γι’ αυτό ακριβώς και εξέπεμψε το μήνυμα: «Να φύγει ο Μητσοτάκης για να έρθει ποιος και να κάνουν τι;». Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε στο εκλογικό σώμα στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στέλνοντας όμως το μήνυμα και στην… αντιπολίτευση.

Εξαέρωση και συριζοποίηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισήγαγε δύο νέες έννοιες στην πολιτική σκακιέρα:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να ‘‘συριζοποιηθεί’’. Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά δεν το ξέρω, αλλά ξέρετε μερικές φορές οι εγωισμοί και τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους». Αυτή είναι η ανάγνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάσταση που υπάρχει στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. Ότι βρίσκονται σε φάση που δεν τους επιτρέπει να εμφανιστούν ως εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνησή του. Παράλληλα στη ΝΔ βλέπουν ότι τόσο ο κ. Ανδρουλάκης και ιδιαίτερα ο κ. Κασσελάκης προβάλουν περισσότερο τις προσωπικές τους ατζέντες, παρά συγκεκριμένα πολιτικά προγράμματα.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν απόλυτη συνείδηση των δυνατοτήτων αλλά και των κινδύνων που υποκρύπτει η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης, κυρίως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να προχωρήσει με ταχύτητα όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, χωρίς να δαπανά χρόνο στην αντιμετώπιση αντιστάσεων, όχι τόσο εντός Βουλής, όσο κυρίως στο πεδίο της εκπροσώπησης διάφορων κοινωνικών ομάδων.

Ο κίνδυνος όπως επιβεβαιώνουν «γαλάζια» στελέχη είναι να εκληφθεί από κυβερνητικά στελέχη η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ ως έλλειψη ελέγχου και να οδηγήσει σε συμπεριφορές που διεγείρουν αρνητικά τα ανακλαστικά της κοινής γνώμης.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έκλεισε προ διημέρου την πιθανότητα ενός ανασχηματισμού, λέγοντας ότι οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να μάθουν τα χαρτοφυλάκιά τους, αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα βγάλει «κίτρινες» ή ακόμα και «κόκκινες κάρτες» αν χρειαστεί, όπως προειδοποιούν οι συνεργάτες του. Το θέμα του ανασχηματισμού δεν έκλεισε, αλλά μπήκε στον πάγο… κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Το ζήτημα της πολιτικής συμπεριφοράς των «γαλάζιων» είναι πολύ σημαντικό για τον πρωθυπουργό. Γι’ αυτό και έσπευσε να τους στείλει μήνυμα ότι «θα πρέπει να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό τους πριν μιλήσουν». Γιατί γνωρίζει ότι και το πιο σημαντικό έργο να κάνει η κυβέρνηση, μια προκλητική συμπεριφορά μπορεί να θολώσει την εικόνα και να δημιουργήσει αντισυσπειρώσεις.

«Αντίπαλός μας είναι ο εαυτός μας», λένε χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για όσο διάστημα δεν θα υπάρχει αντίπαλο δέος, εναλλακτική πρόταση εξουσίας, οι πολίτες θα επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ.

Ταυτόχρονα, η διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων και των θεμάτων εθνικής ασφάλειας λόγω της παγκόσμιας αστάθειας ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού οι βασικοί του αντίπαλοι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να κινούνται μόνο γύρω από τα εσωτερικά τους ζητήματα και να έχουν εγκλωβιστεί στον κομματικό τους μικρόκοσμο. Η κυβέρνηση θα κριθεί αποκλειστικά από την αποτελεσματικότητα και την εν γένει στάση της. Θα κριθεί, δηλαδή, σε αυτό που ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε «η κάλπη της καθημερινότητας». Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ακριβής στέγης, της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας των πολιτών, της ταχείας απονομής δικαιοσύνης κ.ά. αλλά και στα ζητήματα προάσπισης των εθνικών μας θεμάτων στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα.

«Όσοι οι αντίπαλοί μας θα αναζητούν βηματισμό, εμείς θα πρέπει να τρέχουμε για να φέρουμε αποτελέσματα εκεί που έχει ανάγκη η κοινωνία» είναι το σύνθημα των στελεχών της κυβέρνησης.


Πηγή