ΣΥΡΙΖΑ: Ο διχασμός στο κόμμα σε αριθμούς και το «παιχνίδι» στην Κεντρική Επιτροπή

31

ΣΥΡΙΖΑ: Τις λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες στην Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί, καθώς δύο ψηφοφορίες που έχουν γίνει ως τώρα, η επικράτηση της νέας ηγεσίας ήταν οριακή, την ώρα που κανένας δεν γνωρίζει τους πραγματικούς συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή, εκεί δηλαδή που θα κριθούν τα πάντα.

Από μια κλωστή κρέμεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι βαθιά διχασμένο, την ώρα που γίνεται σαφές πως καμία πλευρά δεν εμφανίζουν διάθεση υποχώρησης.

Τις λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες στην Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί, καθώς δύο ψηφοφορίες που έχουν γίνει ως τώρα, η επικράτηση της νέας ηγεσίας ήταν οριακή, την ώρα που κανένας δεν γνωρίζει τους πραγματικούς συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή, εκεί δηλαδή που θα κριθούν τα πάντα.

Κόμμα «κομμένο» στη μέση

Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή του Συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα τέλη Φεβρουαρίου, κατέδειξε αυτό που όλοι λίγο πολύ φαντάζονταν. Ότι το κόμμα, σε επίπεδο κορυφής, είναι χωρισμένο στα δύο.

Και έγινε απολύτως σαφές την ώρα της ψηφοφορίας, καθώς υπερψηφίστηκε από είκοσι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, καταψηφίστηκε από δέκα, το λευκό επέλεξαν οκτώ, ενώ τρία αποχώρησαν πριν από την ψηφοφορία. Μάλιστα, πρόκειται για πρόσωπα που είχαν τοποθετηθεί με σαφήνεια κατά της εισήγησης του αρχηγού τους (Γιάννης Ραγκούσης, Στέφανος Τζουμάκας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος), γεγονός που αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα, η νέα ηγεσία δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο όργανο. Τώρα, γιατί απουσίασαν τα εν λόγω στελέχη, είναι κάτι που ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

Η παραπάνω οριακή επικράτηση ακολούθησε την «ψυχρολουσία» που επεφύλαξαν στον Στέφανο Κασσελάκη οι βουλευτές που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, πριν από μερικές εβδομάδες. Στην ψηφοφορία για την εκλογή του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την πρόταση Κασσελάκη υπερψήφισαν εικοσιοκτώ βουλευτές, ενώ δεκαέξι επέλεξαν το λευκό.

Εκεί το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο οριακό, αλλά επρόκειτο για ένα σαφές μήνυμα προς τη νέα ηγεσία του κόμματος, που της έδειξαν ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση να λαμβάνει αποφάσεις εν λευκώ, χωρίς την ενημέρωση των οργάνων.

Η μεγάλη «μάχη» της Κεντρικής Επιτροπής

Η «μητέρα των μαχών», πάντως, αναμένεται να διεξαχθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει στις 11 και 12 Νοεμβρίου και εκεί θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το Συνέδριο.

Το ζήτημα εκεί για τα δύο στρατόπεδα, είναι ότι ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα τον ακριβή συσχετισμό δύναμης. Όπως ανέφεραν στο Newsbomb.gr στελέχη και των δύο πλευρών, η «χαρτογράφηση» τους δείχνει μια ισορροπία «τρόμου», καθώς υπολογίζουν ότι έχουν με το μέρος τους 130 με 135 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια ομάδα 30-40 μελών του οργανώνουν που δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα ως προς το ποιον στηρίζουν, όμως φαίνεται πιο πιθανό να δώσουν μια ευκαιρία στον Στέφανο Κασσελάκη.


Πηγή