ΣΥΡΙΖΑ: Το «ρολόι» της διάσπασης μέτρα αντίστροφα

36

ΣΥΡΙΖΑ: Τα κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν αρνούνται ότι ετοιμάζουν την αποχώρηση τους

Με γοργούς ρυθμούς αδειάζει η «άμμος» στην «κλεψύδρα» για τον ΣΥΡΙΖΑ – όπως, τουλάχιστον τον γνωρίσαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια – καθώς είναι, πλέον, ζήτημα χρόνου να διασπαστεί, αλλάζοντας πλήρως και οριστικά τη φυσιογνωμία του πρώτου κόμματος της Αριστεράς που κυβέρνησε τη χώρας.

Ο κύβος ερρίφθη. Το επόμενο διάστημα στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να πορευτούν χωρίς την «Ομπρέλα» και αρκετά άλλα στελέχη πρώτης γραμμής, δηλαδή την ομάδα και πρόσωπα που προσδίδουν πολιτικό «χρώμα» στον «άοσμο» και «άγευστο» πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ της μετά Αλέξη Τσίπρα, εποχής.

Εκτός από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Αννέτα Καββαδία και Νίκο Βούτση, με τη «σκληρή γραμμή» συντάσσονται ακόμα πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αριστείδης Μπάλτας και Γιώργος Σταθάκης.

Τα κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν αρνούνται ότι ετοιμάζουν την αποχώρηση τους. Άλλωστε, τους πιέζει ασφυκτικά και η βάση τους για να φύγουν γρήγορα, γρήγορα από την Κουμουνδούρου.
Και στην πραγματικότητα, αυτό περιμένουν και από την «Ομπρέλα». Το νεύμα της βάσης, η οποία ήδη οργανώνεται, συζητάει και ζητάει άμεσα την αποχώρηση από το «μόρφωμα» -έτσι το αποκαλούν- στο οποίο τείνει να μετατραπεί το κόμμα το οποίο ίδρυσαν και υπηρέτησαν επί χρόνια.

Μάλιστα, κάποιοι μιλούν ήδη για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας για να στεγάσει τους ίδιους, αλλά και όσους αισθάνονται «ξένοι» στο κόμμα που κυριαρχεί ο Παύλος Πολάκης και οι συν αυτώ και που ο λαϊκισμός και το «κυνήγι μαγισσών» αποτελεί, πλέον, την επίσημη ιδεολογία του.

Είναι ξεκάθαρο, άλλωστε, ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συνυπάρξουν, καθώς απουσιάζουν οι δύο βασικές «συγκολλητικές ουσίες», δηλαδή η προοπτική εξουσίας και φυσικά η προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα.

Το ερώτημα, επομένως, που τίθεται, είναι το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η διάσπαση. Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα λάβει χώρα στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 11-12 Νοεμβρίου – κάτι που μοιάζει λογικό.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι σαφές ότι θα είναι ευπρόσδεκτη για τη νέα ηγεσία, καθώς δεν φαίνεται διατεθημένη να προχωρήσει σε συνθέσεις, προτιμώντας να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο που εκείνη φαντάζεται, απαλλαγμένη από όσους θεωρεί «βαρίδια».


Πηγή